Deník bruselského úředníka: Díl čtvrtý - V noci se má spát

Evropská unie v těchto dnech uvažuje o nařízení, která povedou ke zlepšení odpočinkových a spánkových návyků Evropanů napříč sjednoceným kontinentem.

Podle průzkumů Eurostatu se zvyšuje pracovní i volnočasová aktivita obyvatel starého kontinentu mezi dvaadvacátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní. Tato skutečnost je z mnoha ohledů nežádoucí je povinností čelních představitelů EU s tímto nešvarem něco udělat.

Dáváme si za úkol přimět do roku 2020 evropské obyvatelstvo, aby se v nočních hodinách věnovali výhradně spánku a snížit mimospánkové aktivity po desáté hodině večerní o 80%. Prvním krokem ke splnění této kvóty je plánované nařízení Komise o uzavření provozoven s nákupní plochou nad 150 m2 po dvaadvacáté hodině. Evropští politici již nemohou nadále zavírat oči  před otrockými praktikami obchodních řetězců, které své zaměstnance nutí pracovat v noci. Nařízení se bude postupně týkat všech prodejních ploch, s výjimkou lékáren.

Jistě se shodneme, že neřízená noční zábava nepřináší evropské společnosti nic dobrého. Proto Komise rozhodla k roku 2020 uzavřít všechna restaurační zařízení, jejichž provozní doba k dnešnímu dni zasahuje do nočních hodin více než 65%. Ostatním podnikům bude provozní doba zregulována tak, aby poslední host opustil zařízení nejpozději deset minut před desátou hodinou večerní.

Aby nedocházelo k obcházení zákona nelegální noční zábavou organizovanou v domácnostech a bytech, bude upraven přívod elektrické energie  do každé domácnosti na 1kWh. O výjimku mohou zažádat občané využívající energeticky náročné přístroje nutné k udržení životních funkcí jednoho z obyvatel domácnosti. Výjimka se vztahuje také na občany, kteří vlastní elektromobily.

Poskytovatelům internetového připojení Komise nařídí snížení přenosové rychlosti v nočních hodinách na 56 kB/s. Mobilní sítě budou v noci zajišťovat pouze chod tísňových linek, zvláště pak linky 112.

Komise si od tohoto opatření slibuje snížení kriminality a omezení noční práce, jelikož tato není pro evropské zdraví prospěšná. V důsledku těchto opatření klesne počet nočních pracovníků ve zdravotnictví (snížení možnosti úrazů), elektrárnách i dalších odvětvích, jichž se regulace přímo nedotýká.

Podle studie, kterou si Komise nechala vypracovat, stoupne produktivita odpočatých euroobčanů o 12-21%. Kromě pozitivních dopadů na evropské zdraví je tento argument jasným důkazem toho, že zmíněná opatření mají smysl.

 

<

Deník bruselského úředníka


 

Jmenuji se Regere Dividitur. Pracuji v Bruselu již dvě desetiletí. Do svého úřadu jsem nastoupil rovnou ze stáže pro jednu z institucí Evropského společenství. Již na gymnáziu jsem pochopil, že základem fungování lidské společnosti je solidarita, spolupráce a spravedlivé rozdělení veřejného bohatství. Teprve na vysoké škole mi došlo, že zmíněné je možno praktikovat jen v sounáležitosti s pravidly udržitelného rozvoje a že je nutné pomoci přírodě v boji s bezohlednými lidmi.
Ve svém úřadě bojuji za vaše blaho. Nejsem sice nikým volen, ale má to svůj účel. My v Bruselu zastáváme názor, že volený politik svá rozhodnutí vždy podřídí krátkodobým zájmům svých voličů. My ne. My se zodpovídáme jen svému svědomí, integraci a silné Evropě a tu můžeme vybudovat jen, když budou naše pozice v úřadě silné, pevné a neotřesitelné. Máme společný zájem. Blaho evropské společnosti. Nevadí nám, že některým našim krokům občané EU nerozumí. I oni totiž jednou pochopí, že nám šlo vždy jen a jen o štěstí jednotné Evropy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Husička | pondělí 29.7.2013 17:47 | karma článku: 18,45 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21