Jste to, co jíte

V tomto článku bych chtěl vysvětlit o něco lépe spojení mezi stravou a duší. Tím bychom možná lépe pochopili, proč existuje zdravá strava, košer, bio, raw, vegan, vegetarián apod. 

Základem všeho je, že člověk není jen kus masa, ale hlavní je duše. Například... Chcete si koupit nějaké boty. Kdo ji chce koupit? Vaše nohy, vaše prsty, vaše kůže? Máte hlad. Kdo má ten hlad? Váš žaludek, vaše pusa, váš krk? Máte chuť na pizzu. Kdo má na ni chuť? Váš jazyk, váš nos, vaše chuťové buňky? Nesmysl! Jste naštvaní, jste veselí, jste smutní. Kdo je naštvaný, veselý, smutný? Váš mozek, vaše srdce? Kdo všechny tyto pocity má? Jste toVY! A vy jste duše! V tom je ten rozdíl mezi vámi a kamenem, nábytkem nebo některými zvířaty.

 

Hodně lidí chce v košer stravě najít jen zdravotní výhody a ne, že by v ní nebyly! Je jich víc, než si myslíte, ale není to to hlavní. Je to důvod, proč i lidé, kteří fandí veganské, vegetariánské a hlavně raw stravě chápou, že jídlo má velký vliv na to, kdo jsme a jaká je naše duše. A tím pádem i na to, jak se chováme, jak se cítíme a dokonce i jak vypadáme. V judaismu je toto téma řešeno hodně do detailů a to ne proto, abychom se omezovali, ale zrovna proto, abychom nebyli jako ti, co jedí jen vegansky nebo raw. Protože oni vědí, že některé potraviny nejsou v pořádku, ale jelikož nemají ono duchovní vědění, tak to řeší radikálně a řeknou si: "Tak budeme jíst jen zeleninu" (vegani) a "Nebudeme ji ani vařit" (raw food). V košer stravě, oproti těmto směrům, najdete jídlo všeho původu. Nejen zeleninu a ovoce, ale i maso teplokrevných a studenokrevných živočichů, alkohol, pečivo, mléko, vejde... Nic neschází, jenomže jsou zákony, které jsou pro dobro naší duše a které vysvětlují, jak na to, aby všechno jídlo bylo v souladu s duší.

.

Pokud chceme znát hlavní výhody, proč jíst košer nebo zdravěji, je to skutečnost, že špatná strava tvoří velmi tlustou duchovní šlupku mezi naší duší a naším tělem. V tom je rozdíl mezi lidmi, které mají lepší cítění a lidmi, kteří jsou materiální. Ne, že by duši neměli, ale mají vytvořenou silnou duchovní šlupku a to vědí i lidé, kteří jedí raw food, kde nejde jen o fyzické zdraví, ale i o to, že určitá jídla otupují duchovní a duševní schopnosti. (Další důvod, proč kabalisté a věřící mohou vidět a cítit věci, které mnozí nemohou pochopit.)
 

V krvi člověka i zvířete se nachází nejnižší druh duše Nefeš, který má na starosti základní vitalitu - fyzickou i duševní. Minimální schopnosti, které mají i zvířata. Bez Nefeš bychom byli mrtví. Člověk má i vyšší úroveň duše a to je ta, která mu umožňuje věci pochopit, myslet atd. V základní Nefeš, která je v krvi, je i základ naší povahy jako je agresivita, lenost, rychlost, asertivita, pasivita. Proto také některá zvířata nesmíme jíst. Jsou to zvířata, u kterých víme, že je jejich povaha agresivní. Např. : žralok, orel, lev, tygr. Nebo jsou zvířata, která jsou označena za drzá. Např.: pes, medvěd. Jsou zvířata, která libují v hnusu. Např.: hmyz, červy, hroch, prasata. Prase je ještě navíc označeno za falešné, líné a pyšné. A protože jsme to, co jíme, tak máme zákaz jíst tato zvířata, aby se jejich povaha nepřenesla na nás, což je v dnešní době dokazováno i vědecky. Krev nejíme nikdy, protože je v ní duše/ Nefeš a je to jako jíst někoho zaživa.

 

I když je někdy složitější pochopit, proč je něco košer a nebo není, tak vše má své logické vysvětlení podle Kabaly. Snažíme se jíst tak, abychom omezovali na minimum tvoření šlupek mezi naší Nefeš a Ruach a pak můžeme být milejší, citlivější k lidem, mít lepší víru a nebo vidět lépe Boha i v běžném životě. Neutralizujeme tím zvířecí chování jako je agresivita, vztek, lenost a podporujeme správné myšlení, klid a zdraví duše, smysl života a hlavně pochopení toho, že peníze nejsou to, co si vezmeme do hrobu. Tu citlivost, o které se tady bavíme by mohl mít každý z vás. Lidé, kteří jedí dlouhodobě zdravěji nemají problém cítit, že nezdravá strava jim nedělá dobře. Stejně tak, i člověk, který jí dlouhodobě košer, už nebude jíst škvarky, sádlo nebo BigMac. 

 

P. S.: Špatná strava (tím myslím hlavně nekošer), se dá poznat i na tvaru postavy, obličeje a stavu pleti. U Židů, kteří mají přikázáno jíst jedině košer, se všechno projeví mnohem silněji. V takovém případě může některý Žid dopadnout mnohem hůř než nežid, který jí nekošer.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jair Jerochim | pondělí 2.1.2017 15:00 | karma článku: 13,95 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46

Jair Jerochim

Duševní Klid

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88

Jair Jerochim

Vděčnost

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66

Jair Jerochim

Andělé

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96