Kód Enigmy / The imitation game - perfektní jednohubka

Benedict Cumberbatch už mnohokrát potvrdil, že je jako herec neuvěřitelně adaptabilní. Zahrál Sherlocka, zahrál si Stephena Hawkinga a namluvil jednoho pořádného draka. A má nějakou kliku na zvláštní postavy, které toho během života hodně dokázaly.

Kód Enigmy je snímek fenomenálně odvedený prakticky po všech stránkách. Ani prokládání dějových linek – tedy flashbacky do doby Turingových studií – nijak neruší a tak nějak přicházejí právě tehdy, když je divák čeká.

Celkově se nelze ubránit srovnání s Howardovou Čistou duší. Oba filmy pojí matematika, oba pojí výborné zpracování. A hlavní postava je vždycky krásně a téměř přítulně vyšinutá.

Tento film nicméně trpí jedním neduhem, ke kterému je odsouzen už z podstaty svého žánru. Pozor – jde o naprosto vynikající film. Ovšem životopisné kousky mají podobný problém jako například většina filmů z prostředí Wall Street. Ať je to Vlk z Wall Street, Rogue Trader nebo oba díly Wall Street.

Mohou být totiž natočeny jen několika způsoby. Pokud jde o příběhy z finančního prostředí, sledujeme tu pomalejší, tu rychlejší vzestup finančníka, který se díky své dravosti a/nebo talentu vypracuje velmi rychle na úctyhodnou pozici. Protože během tohoto procesu obvykle udělá nějakou levotu, začne po něm jít pokud možno FBI nebo někdo jí podobný.

Přejde několik konfliktů, opustí ho partnerka a jeho kolegové ho chtějí zabít nebo zničit. Ewan McGregor (Rogue Trader) skončí ve vězení, Leonardo diCaprio (Vlk z Wall Street) přednáší („Prodejte mi tužku.“) a Michael Douglas si užívá měření pindíků nejdříve s Charlie Sheenem, potom s Shiou LaBeoufem. Ale kromě věznice, přednášek nebo spolupráce s FBI není asi další řešení tohoto rébusu.

Imitation game je podobnou šachovou partií. Přichází člověk mimo běžnou realitu, aby svým přístupem obracel život všech kolem sebe a přes veškerou nedůvěru a konflikty nakonec elegantně problém rozlouskl.

Ten film je jako projektil vyrobený na zakázku pro elitního vraha. Je určen k tomu, aby se jednou vydal na cestu vzduchem a pak se zaryl někomu do srdce nebo do hlavy. Pak se ozve cvaknutí a do komory vjede další náboj. A k tomu předtím se asi příliš vracet nebudete, možná k několika záběrům – pokud sbíráte historickou munici nebo herecké filmografie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jonáš Jenšovský | pondělí 23.2.2015 23:32 | karma článku: 6,21 | přečteno: 279x