Fish fillets – aneb kreslení rybí agenti

Víte, mám rád inteligentní a vtipné hry. Mám rád v podstatě všechny druhy her, které mají hlavu a patu, aspoň trochu logický systém a představují výzvu. Nebaví mě akorát auta (až na první díl Mafie) a sportovní simulátory, ale to je věc vkusu.

Když jsem byl před pár lety (jo, už to pár let je), upozorněn na Fish Fillets, nevěděl jsem, co očekávat. Ale hra je freeware a na stažení třeba zde. A tenhle text bude vzhledem k povaze celé věci pochvalnou ódou...protože mě už dlouho nic tak nechytlo.

O co jde? Za prvé, hra je krásně kreslená a má pokud se nepletu 40 velmi, velmi, ale velmi vydatných úrovní, které protočí na maximum vaše mozkové závity. Dohraje ji málokdo (já se o to zatím pilně snažím).

Chvilku samozřejmě trvá, než si zvyknete na ovládání a zákonitosti prostoru a možnosti obou rybek. Ovšem téměř okamžitě si je zamilujete, jak velkého modrého, tak malou červenou. Jo, jsou to kluk a holka a komentují všechno, na co narazí.

Kromě velmi příjemné hudby v pozadí, jiné pro každou úroveň, vás čekají výborné vtípky a hlavně perfektní nápady, které musíte vyřešit.

Rybky jsou totiž vždycky zaseklé v nějaké místnosti, vy vidíte chodbičku ven...ale ejhle, ta je něčím ucpaná a je nutné si vyčistit cestu tak, aby oba plavci mohli v pohodě opustit místnost a pustit se do dalšího řešení.

Nápady jsou jedním slovem výborné – od skladiště s počítačovými díly, přes trosky antického města a potopenou vikingskou loď až po retro herní simulátor, který hlavně ctitele starších (myslím skutečně starých her) zahřeje u srdce a mnozí včetně mě zamáčknou slzu nostalgie a jen vydechnou ,,Sakra na tomhle jsem hrál jako malej!“

Češi se prostě zase jednou sakra vyšvihli. Pokud vám nějaká úroveň skutečně dlouho odolává, většinou máte možnost zkusit jinou cestu. Celkem rychle po prvních úrovních se totiž cestičky jednotlivých misí rozvětví a budou vám nabízet více směrů.

Rybičky pracují pro jistou tajnou službu a během druhého kola dostanou několik velmi jednoduchých úkolů – vypátrat UFO, najít Atlantidu, Svatý Grál, vyřešit záhadu Bermudského trojúhelníku...prostě něco, co každý rybí agent zvládne s přehledem za odpoledne s prstem v nose, no ne?

Hra je prudce návyková, a jakmile chytnete rytmus a budou se vám úrovně dařit, nebudete vědět, kdy skončit.

Pouze upozorňuji na nepříliš zdařilé pokračování, které za prvé postrádá krásnou kreslenou grafiku, za druhé mění (tedy zjednodušuje) zákonitosti pohybu a možností obou rybek a hra tím pádem ztrácí mnohé ze svého kouzla. Pokud s dvojkou začnete a zvyknete si na ni, bude pro vás jednička o to horší. Je fakt, že úrovně Fish Fillets jsou někdy možná moc obtížné, ale dvojka jde podle mě zase příliš opačným směrem.

Tak rybkám zdar!

Autor: Jonáš Jenšovský | čtvrtek 5.3.2015 11:34 | karma článku: 6,21 | přečteno: 198x