Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, myslím, že je podstatné, za co ta medaile je udělována.

"Puškinova medaile je ocenění, kterým ruský prezident oceňuje přínos dekorované osobnosti v oblasti kulturní, v literatuře, humanitních vědách či dalších uměleckých oborech." (zdroj Wiki)

Tedy není to medaile politického charakteru. Proto si myslím, že to udělení K.Nohavicovi není takříkajíc - nic proti ničemu.

Mám taky ráda mnoho ruských tvůrců...skladatele, spisovatele, balet. A obyčejné ruské lidi, kteří žijí mimo vliv a dění Moskvy.

Kvůli tomu se nedá říct, že jsem rusofil(ka).

Pokud někdo pozorně poslouchá texty Nohavici ví, jaký je.

0 0
možnosti
JJ

Také jsem z toho nebyla nadšená, když J. Nohavica v roce 2018 tu medaili od Putina převzal. Ale popravdě řečeno, zas mě to tolik nepřekvapilo, on byl Jarek vždycky rusofil. Tohle je odvěký spor o to, zda umělec musí být morálním vzorem, i když Jarek možná žádné morální dilema neřešil, možná je toho jeho životní názor, že je dobré „přimknout se k Velkému slovanskému bratrovi“. Přečetla jsem si kritické reakce osobností kulturního a politického světa z té doby, ale na reakce vyznamenaného, kde by explicitně vysvětlil, proč to udělal, jsem nenarazila. Rozhodně se nikde neomlouval, tak je asi rád, že mu „ dali medaili“ ( daj-li mi medaili nebo nedaj-li mi medaili). Já mám výhodu (nebo nevýhodu ?), že jsem vždy oddělovala tvorbu od osoby tvůrce, takže mi morální poklesky nikdy zážitek z díla nezkazily. Ale respektuji, že tak to nemusí mít každý. Děkuji za názor.

2 0
možnosti
DK

Písničkář, který jede do Moskvy převzít vyznamenání od zlosyna, může následně vykládat, co chce. Věřit mu nebudu.

To jen k té srdceberoucí poetice.

2 3
možnosti
Foto

Zapomněl jste poznamenat, že Trump je satan, a zamontovat do toho proradné židy.:-/

0 0
možnosti
Foto

Díky za trochu optimismu. A jetli ráda přemýšlíte, poslechněte si Vladimíra Mertu. R^

2 0
možnosti
Foto

Už to nelze opravit. JESTLI.

0 0
možnosti
JP

Děkuji. Naprosto jedinečný zpěvák, pohladí i rozpláče. To jste mi neřekli - píseň, která mi trhá srdce a přesto si ji pouštím znovu, protože je tak hluboce lidská. Ostatně všechny jeho písně si ráda zas a znova pouštím

2 0
možnosti

Konečně něco pěkného.Děkuji

3 0
možnosti