Zpřísněte přijímačky! Zahráváme si s budoucností

Za účinné podpory tripartity se krajští hejtmani snaží přimět vládu, aby přistoupila na jejich požadavek zavést náročnější  přijímací zkoušky na všechny střední školy. Ta však stanovení  jednotných znalostních limitů ostudně odmítá.

Některých profesí je kvůli benevolenci v přijímání na školy přetlak, a jiných se zoufale nedostává.

Je to notoricky známá skutečnost, která ve svém důsledku brzdí hospodářský růst. Politici se však bojí kritických hlasů voličů, pokud by přijímání zpřísnili a některé uchazeče vzhledem k jejich nevyhovujícím předpokladům odmítli a doporučili jim alternativní vzdělání, což by se politikům mohlo vymsít nařčením z diskriminace.

Pokud to takhle půjde dál, a nezavede se přijímací „síto“, nic se nezmění. Čím dál víc se bude prohlubovat kritický nedostatek vysoce kvalifikovaných technickohospodářských a administrativních pracovníků a bude přetrvávat stav, kdy jsou jejich místa nuceně obsazována absolventy učňovských oborů, s jejichž přetlakem si nikdo neví rady a kdy „učňáky“ praskají ve švech. Může za to i ďábelská marketingová kampaň, bezostyšně tvrdící, že prý Řemeslo má zlaté dno. Je to nesmysl, dno mají gymnázia.

Doufejme, že ostudná a nepochopitelná ignorance hlasitého volání relevantních orgánů  přijímačky zavést, a v nárocích přitvrdit, co nejdřív vezme za své. Problém co s vyučenci, a kde vzít úředníky, pak vbrzku zmizí.  Hlavně, aby se podařilo nároky citlivě nastavit.

 

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 21.1.2019 20:02 | karma článku: 23,77 | přečteno: 883x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0