Zemanova přítomnost na bohoslužbě vyvolala nevoli - to snad měl jet ke komunistům?!

Prezidentova nečekaná účast na slavnostní mši ve Svatovítském chrámu u příležitosti návratu ostatků kardinála Berana do vlasti, vzbudila mimořádnou pozornost.

Veřejnost podle ohlasů na sociálních sítích byla opravdu zaskočena a první umírněná stanoviska dávala najevo, že prezident udělal správný krok, když před sjezdem komunistů upřednostnil duchovní záležitost.

Klidný tón však vystřídala vlna útoků na prezidenta, která tvrdila, že svým jednáním chtěl veřejnosti jen vytřít zrak a ukázat se lepším, a že to byl  od něho také promyšlený rafinovaný pokus, jak  stmelené anti- zemanovce znejistit a vyrazit jim argumenty z rukou. Došlo i na urážky a nechutné poznámky na vrub prezidentova zdravotního stavu, že prý Svatovítský chrám zvolil proto, že je to maximum, kam ještě do**ze, protože Nymburk, kde jednali komunisté, je dál. Zemanovi příznivci naopak oceňovali prezidentovo strategické uvažování, protože svou přítomností znemožnil kardinálu Dukovi, aby kázání proměnil v útok na prezidenta a komunisty.

Okamžité reakce lídrů politických stran z tzv. Demokratického bloku unisono mluvily o nemístné troufalosti a nevkusu hlavy státu navštívit bohoslužbu, jestliže se prý  všeobecně ví o Zemanově   přinejmenším problematickém vztahu k církvi.

„Měl táhnout za těmi svými komouši“, řekl jeden z lídrů České televizi a druhý dodal, že šlo „vyloženě o znesvěcení chrámu páně a zjevnou provokaci.“

Premiér Babiš se do médií nevyjádřil, ale zato ve svém tveetu napsal:

Prezident Zeman dal před Filipem přednost Beranovi. Snad ví, co dělá, kardinál nám ovšem toleranci nezařídí, Filip by mohl. Jak se teď rozhodne?  

Premiérovy obavy byly liché. V zastoupení prezidenta se na sjezd dostavil mluvčí Ovčáček a ze záznamu svého mobilního telefonu delegátům prezentoval Zemanovu předtočenou zdravici.

Komunisté slovo dodrží.  Babišovu vládu podpoří, bude-li personálně odpovídat jejich představám. Na tom, aby ministr zahraničí zahájil jednání o vystoupení z EU a z NATO, netrvají. Dbají prezidentovy rady, aby si do začátku nekladli předčasně ambiciózní požadavky.   

Autor: Jan Dvořák | pondělí 23.4.2018 10:37 | karma článku: 22,01 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0