Zaorálek po Zemanovi žehlil, až vyžehlil

Z předvánoční záplavy dobrých zpráv se zvláště vynořila jedna, která nás ujistila, že řecko-české vztahy se opět dostaly do normálu.

Poté, co řecký premiér povolal z Česka do Athén velvyslance na protest proti urážce své země, jíž se opakovaně dopustil prezident Zeman, dělil oba státy  od eskalace konfliktu jen krůček.

Stačilo, aby horkokrevný ministr Zaorálek oplatil stejnou mincí – nikoli eurem, které přijmeme hodinu poté, co Řecko s eurozóny vypadne – ale recipročním stažením našeho velvyslance do Prahy, a spirála odvet se mohla začít hrozivě roztáčet.  Až k zákazu řeckého salátu u nás či bojkotu českého piva v Řecku.

Zaorálek však zachoval chladnou hlavu. Řeckého kolegu telefonicky požádal o shovívavost, neboť česká vláda nemůže za prezidenta, který nahlas, a před lidmi, a ještě k tomu do televize říká, co si myslí.

To řecký ministr akceptoval s poznámkou, že kdyby sám nebyl diplomat a řekl nahlas, co si myslí, že je náš prezident zač, taky by to asi vzbudilo v Česku rozruch. A ještě k tomu dodal, že s výjimkou kavárenských kruhů.

Takže vše dopadlo, jak dopadnout má. Ministři si popřáli šťastné Vánoce a bohatého Ježíška - to u nás, v Řecku nosí dárky svatý Basilej. Průběžně však Řecko obdarovává Evropská unie.

Zdá se, že se normalizovaly vztahy i s Norskem, které se zhoršily poté, co prezident nepozval osmadvacátého října na Hrad velvyslankyni z Osla kvůli českým dětem zadržovaným v Norsku.

 

 

Krále se taková potupa  tehdy dotkla, jak velvyslankyni sdělil při audienci.

 

Na zlepšení lze usuzovat podle toho, že dnes ráno se v Lánech

objevila koza. Prokáže-li se její norská příslušnost, může jít o kozu nadělovací, jak je v Norsku na Štědrý den zvykem, a nese prezidentovi nějaký drobný dáreček, třeba zlaté bobky.

 

„To ještě nic neznamená, komentoval situaci znalec vánočních obyčejů Kalousek,“ koza naděluje i zlobivým, což by byl i tento případ,“ uzavřel komentář.

Je pravděpodobné, že i kozí nadílku zprostředkoval u norského kolegy žehlič Luboš, aby štědrovečerní stůl byl, jak se říká, čistý.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 24.12.2015 9:54 | karma článku: 19,13 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0