Za pomník vlasovcům cenu ministerstva kultury

Kdyby byl ministr kultury Zaorálek skutečně nestranný a objektivní, musel by ocenit záměr vytvořit k výročí osvobození Prahy pietní artefakt, byť nebude umístěn na velkém prostranství metropole, ale „jen“ na okraji Prahy.

Pomníků není nikdy dost. O to víc je potěšitelné, že onen zmiňovaný vyroste díky iniciativě „zespoda“, nikoli direktivou svrchu, ale z rozhodnutí občanů Řeporyjí, kteří se zcela ztotožnili s myšlenkou „otce zakladatele“, starosty Novotného, postavit po 75 letech pomník těm, kteří jej ještě nemají.

Stane se tak navzdory zuřivému odporu Ruska, které řeporyjské osvoboditele, byť v nacistických uniformách, považuje za zbabělé zajatce a přeběhlíky,  a ohání se údajnými zvěrstvy, která vlasovci prováděli. Že takové extrémní názory a protesty ze strany Ruska v Řeporyjích nikoho ani trochu nezajímají, dal starosta jasně najevo i do ruské televize. A to přitom v té chvíli ještě neměl stoprocentní jistotu, zda zastupitelé záměr schválí.

Teď má však starosta Novotný mandát k postavení památníků nesmírně silný. Všichni byli pro.

Tak široká podpora přiměla dosud i poněkud váhajícího předsedu ODS – Novotný vyvolal nejen v Rusku, ale i na domácí scéně kontroverzní reakce, a ani opoziční strany mu netleskaly – aby se svého spolustraníka hlasitě zastal. I tak byl poněkud uvážlivý v rezoluitnosti, avšak svým vyjádřením dal najevo, že ODS je stranou téměř pro každého. Dokonce i pro samorosty. Ovšem jen pro takové, kteří mají  patřičnou „záklopku“ a vědí, do čeho se kriticky obout mohou, a do koho už ne.

„Pavel Novotný je originál, je to člověk, který je neopakovatelný, a je to výjimka, kterou si ODS může dovolit.“

Nevýjimečného a opakovatelného Klause juniora s obdobně „proříznutým zobákem“, však tolerovat možné nebylo. Na rozdíl od Novotného se totiž nestrefoval do Ruska, ale do předsedy. A vůbec - jedna výjimka přece stačí.

Důležité je, že dobrá věc se podaří. Předseda Fiala jako budoucí premiér bude mít při sestavování vlády navíc silný argument pro to, aby koaliční topce přidělil jen velmi omezený počet křesel. Neboť zatímco kulturní ODS pomníky osvoboditelům staví, tak barbarská topka prostřednictvím starosty Koláře z pražské šestky je boří, respektive odklízí mimo zrak veřejnosti.

Pane ministře, pochlapte se, dejte Novotnému výroční cenu MK. S Fialou napůl. Výjimeční si výjimku zaslouží.    

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 12.12.2019 11:34 | karma článku: 34,85 | přečteno: 2372x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0