„Wir schaffen das“ I bez přísnějších zákonů a bez armády to zvládneme

Nešťastný souběh krvavých incidentů z  posledních hodin v Německu zbytečně nahrává xenofobním náladám. Ne každý je schopen racionální úvahy, že psychická porucha si rasu pacienta nevybírá.

Časová shoda chorobných projevů nemocných zmátla i tak ostříleného chlapíka, jakým je bavorský ministr vnitra, který podlehl emocím ze zjitřené nálady místních obyvatel.

Ti totiž přehánějí. Nahodilé incidenty přirovnávají k epidemii a požadují dalšímu šíření vyhlásit důsledný boj. Ministr proto vyzval spolkovou vládu, aby změnila zákony, a umožnila něco doteď v Německu nemyslitelného - nasazení armády při podobných, jak doslova řekl: atentátech.

O tom, že by mu v Berlíně za pomýlený postoj zatleskali, lze s úspěchem pochybovat, protože kancléřka nemohla přeslechnout kritický tón vůči své osobě, který se v posledním roce od odbojných Bavorů ozývá stále častěji.

V Bavorsku však existují i uvážlivější politici, u kterých se kancléřce dostalo zastání. Významný funkcionář CSU poslanec Mayer konzistentní postoje kancléřky obhajoval, když řekl, že veřejnost by neměla atentáty přičítat benevolentní přistěhovalecké politice Angely Merkelové.

A vzápětí to v konkrétní situaci poslanec aplikoval i na sebe konstatováním, které lze využít i jako epitaf:

Neměl bych hned ztrácet hlavu a tvrdit, že za to může Merkelka    

Autor: Jan Dvořák | pondělí 25.7.2016 16:40 | karma článku: 28,95 | přečteno: 1499x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0