Výtečný film o jednom opravdu výjimečném chartistovi

Včerejší premiéra hořké televizní komedie „Osmy“ scenáristy Epsteina, režiséra Stracha, a v hlavní roli s I. Trojanem,  zaujala. Už originálním námětem, jak malý úředníček v opilosti podepíše nějaký papír, a ejhle, ona to byla Charta 77.

Nevědomý signatář nese potom následky obvyklé pro chartisty: má jít "k lopatě", manželku chtějí přeložit atd.,  Zažívá i trapné chvíle, když mu právě konformisté dávají najevo, že v jejich očích je hrdinou, který se postavil režimu. Nakonec mu estébáci nabídnou všechno "smazat", když bude na chartisty donášet. Ale cožpak nějaké zná?

Jen doufejme, že se teď neobjeví nějaká petice chartistů, tak jako kdysi se postavili proti Formanovi hasiči, když je údajně zneuctil Mou panenkou. Televize by se mohla dočkat nařčení, že se Chartě vysmála, když ukázala, kdo ji také mohl podepsat, a za jakých okolností, a že to pak může navodit klamný dojem, že snad to bylo „pod vlivem“ u většiny z nich ve skutečnosti.

Tak daleko to zřejmě nedojde, protože jenom o legraci ve filmu nešlo. Vlastně to vůbec žádná legrace nebyla. Ale je dobře, že už se na onu dobu dokážeme podívat i s netřeskutým humorem a bez vyvažující vlídnosti, jak tomu bylo v prvních reflexích předlistopadové éry.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 15.12.2014 11:18 | karma článku: 20,88 | přečteno: 1718x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0