Vůbec si nevedeme špatně, předpojatý Brusel to však vidí jinak!

Premiér ani vicepremiér neskákali nadšením, když se jim na stůl dostala jako každý rok „Zpráva o České republice“ -  vysvědčení od EK jak jsme si  loni vedli.  A novináři byli na koni. Zdání toho, jak jsme dobří, Komise rozcupovala.

-Cože, Honzo? Dali nám v Bruselu slabou čtyřku, jak tvrdí komentátoři?

-Já bych se hned nerozčiloval, Andreji. Sám přece tvrdíš, že novináři ničemu nerozumí a dělají ti jenom samé naschvály.

Například „mé“ rezorty,  ty šlapou jako hodiny. Až na drobnůstky s IT - na  sociálních věcech,  potíže s dotacemi do tvých firem - v zemědělství, nebo s neruskými a nečínskými postoji svéhlavého Petříčka. 

A  ty, ty  ses už přece zbavil jak Ťoka, tak Kremlíka, vyrazil jsi náměstka od Metnara kvůli radarům, Dostálovou to možná čeká, když nestihne stavební zákon a  taky Plega to má nahnuté kvůli matice... Tak  co by chtěli, při naší  akceschopnosti? 

Takže novináři  přehánějí.

- Ale v té zprávě se do nás Brusel skutečně obouvá.  Přitom si vedeme tak dobře! Jejich hodnocení je vyloženě skandální. Prostě podraz na premianta. 

Oni v tom Bruselu si na nás určitě… jak se to správně česky řekne, když učitel si na někoho zasedne, protože je chytřejší než on... jo, oni na nás zaklekli!

A víš proč? Protože přes všechny ty jejich chytrácké výtky, že máme nevyrovnané školství, malou spoluúčast lidí na zdravotnictví, že důchodce ohrožuje chudoba, ale současně mají prý vysoké penze - a další ty řečičky, tak přesto jsou u nás lidi šťastní.

A to si nevymýšlím, podívej se na průzkum. 85 procent lidí bylo v lednu se svým životem spokojeno, to je nejvíc za posledních pětadvacet let. Co bychom si mohli přát víc? Musí nám přece záležet na mínění našich lidí, ne na tom, co si myslí Brusel.

Ne, Honzo, dělám, ehm, děláme to dobře, a ta známka nám může být fuk, protože je nespravedlivá.

A nedivil bych se, kdyby na jedné straně ze závisti, jak je u nás dobře, jak je tady bezpečno, že nemáme problémy s imigranty ani problémy s terorismem, a na druhé straně z pomsty za mé rebelování, když jako Janošík chci z rozpočtu brát bohatým a dávat chudším zemím, kdyby nám příště dali dokonce pětku.

Co říkáš?

-No..

-Že bychom se z toho taky nepotento?

-No, nevím. Od Bruselu by to byl podle mě přece jenom průšvih, ale dostat kouli, tedy pětku od Moskvy, to bychom byli naopak premianti, když tam hodnotí od pětky k jedničce. A ta bruselská čtyřka by znamenala vlastně chvalitebnou, dvojku. Ale to bychom museli být v poněkud jiné unii..

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 27.2.2020 19:34 | karma článku: 15,37 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0