Vládní speciál je na roztrhání, ministři létají jako diví, a tak to má být!

Někteří členové kabinetu pojímají povinnosti vyplývající pro ně z kompetenčního zákona velmi zodpovědně, přičemž se nechovají jako „fachidioti“, oborově zaslepení - a myslí v širších souvislostech.

To se může projevit například upřímnou snahou politického činitele o to, aby personál tzv. „vládního speciálu“ nevyšel ze cviku, a aby ani samotný letoun nestál po většinu roku zakonzervovaný v hangáru a pouze sem tam podnikal kondiční okružní lety nad vysočinou a trochu se ve vzduchu provětral.

Jedním z ministrů, kterým právě vytíženost speciálu leží na srdci, je křesťanský místopředseda Jurečka.  A proto koná.

Normální občan se nemusí dokázat ubránit otázce, pročpak by ministr českého zemědělství měl cestovat po světě a nabízet rádoby zemědělské přebytky třeba kedlubnů, máku či konopí, kterých se ani nám pro vlastní potřebu nedostává? Anebo proč by s delegací agrárníků měl ministr -  jako kdysi Hanzelka se Zikmundem podnikli tatrovkou expedici do Afriky - vydat se letecky na výpravu do Ghany, Etiopie, Konžské republiky, nebo už podruhé do Zambie?

A proč by ne, jestliže nejde o pouhý poznávací zájezd, k čemuž jsou určeny standardní cestovní kanceláře s platbou z osobních účtů klientů a nikoli z rozpočtu úřadu? Cožpak jsme natolik agrárně bezvýznamná středoevropská země, abychom neměli čím obohatit partnery v exotických končinách, a naopak získat nové zkušenosti od nich? Jsme. Naši se přece mohou poučit o tom, jak místní zavlažují půdu, protože i nás čeká brzy úhor, a oplátkou se zase my můžeme s místními rozdělit o zkušenosti s pěstováním kokosů v jižních Čechách, cukrové třtiny v někdejším OKD či o chovu velmi odolného skotu se silnými žaludky ve SPS - Státním parlamentním statku.

Někteří lidé však takovou racionální souhru spojování  užitečného s příjemným  užitečným (produktivní cesty do světa a plného, nikoli jen „svátečního“  využití vládního speciálu ) naopak kritizují a považují za nadbytečný výlet.

Jiní se dokonce ani nestydí cynicky zneužít ministrova náboženského vyznání  a vykřikují něco o tom, že za „dělnicko-farmářsko-živnostesko-úřednické" peníze Marián Jurečka pod rouškou ministra zemědělství podniká skryté misionářské mise, kdy domorodé obyvatelstvo chce obracet na pravou víru.

Je to nesmysl.  Pří těchto služebních cestách jde výhradně o vzájemně výhodnou výměnu oborových zkušeností.

 

 

Autor: Jan Dvořák | středa 19.4.2017 11:45 | karma článku: 23,47 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0