Velké nulové zklamání - Pražská kavárna a umělecké kruhy zaspaly (otevřené prohlášení)

Vážená pražská kavárno a umělečtí instalatéři! V úterý jsem zažil jedno z nejbrutálnějších zklamání v životě, z něhož se budu těžko vzpamatovávat, pokud se o to nezasloužíte vy.

Co se mi stalo?

Jako obvykle jsem dopoledne usedl k počítači, abych si konfrontací různých názorů na síti učinil vlastní obrázek o politickém dění. Při té příležitosti jsem narazil na přímý přenos od Vltavy, kde téměř naproti Pražskému hradu kotvil uprostřed řeky ponton, na kterém se cosi instalovalo. Šlo o obrovskou nulu a  bylo vidět, že poblíž je připravena ještě jedna  nula.

V té chvíli nejen kratičký text nad živým obrazem spekuloval o tom, že může jít o vtipnou instalaci z rodu vztyčeného ukazovačku, popř. nadstandardních trenýrek, která má reagovat na prezidentovo počínání, ale klonila se k tomu i bohatá diskuse pod článečkem.

Osobně jsem se přikláněl k variantě, že půjde o dvě nuly, které mají v sobě skrytou hned dvojí symboliku. Jednak označení WC vnímané jako vlastnost (hajzlík), a také to, že na Hradě působí dvě politické nuly. Jedna z nich byla identifikovatelná bez diskuse, kdežto do druhé si člověk mohl vsadit buď hradního mluvčího, nebo kancléře. Zdálo se to být velmi vtipné. A ještě vtipněji to vypadalo, když se začala vztyčovat druhá nula, neboť byla zřetelně menší než ta první. Malá nula prezident být nemůže, muselo secvaknout v mysli každému.

Hotovo však k velkému překvapení ještě nebylo. Najednou se totiž vedle malé nuly objevilo něco jako desetinná čárka, tedy 0,0. Matematicky je to ovšem nesmysl, pokud po druhé nule za čárkou nenásledují ještě další čísla, třeba:0.0987654321.

Tím se ovšem představa, že snad jde o výtvarný čin, jakýsi politický protest proti hradním nulám, začala hroutit. A zcela se zhroutila po oznámení, že jde o obyčejnou (sprostou ve smyslu prostou) reklamní akci de facto pivovarské hospody namísto očekávatelné akce kulturní fronty v gesci Pražské kavárny.

A tak se  vás, Mistři, zklamaně ptám: Proč jste s těmi nulami (bez čárky) nepřišli jako první?

Chci věřit, že takovou ostudu budete kriticky reflektovat a brzy budeme na skutečný protest opravdu „zírat.“  

 

 

Autor: Jan Dvořák | středa 20.6.2018 8:31 | karma článku: 28,18 | přečteno: 2523x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0