Vajíčkový salát? Nějaký levnější, třeba krabí, by nebyl?

Muži si toho možná ani nepovšimli, že jejich manželky už pár týdnů při nákupech potravin při stejném množství a kvalitě toho, co jíme,  platí  za  všechno  stále víc.  Avšak u vajec  ceny vyletěly až na nestoudný trojnásobek.    

Po přestálé éře nedostatku másla, a ještě k tomu drahého, která hrozila zasadit volbám fatální úder, je tu další útok na peněženky, který může zkalit radost z očekávání vánočních svátků. 

Jisté je, že s vejci stejně jako s máslem při pečení  vánočního cukroví šetřit nesmíme, to by pak nebylo vono“ . Proto se úsporná opatření musí dít jinde, za předpokladu stravovací střídmosti.  

 

-Maruš, říkala jsi, že budeme mít k večeři volské oko, a tohle je jenom půlka..

-Přece jsme dva, ne? Víš, na kolik dneska jedno vejce přijde? A nezapomeň, že máš k tomu chleby, a to s máslem ještě  ze zásoby, kterou jsem narvala do mrazáku, když kostka stála sedmdesát korun. Tak si ho pořádně za tu cenu vychutnej, a sklapni..“

- - - -

Některé opravdu neziskové organizace myslí na finančně nejzranitelnější spoluobčany, na seniory, a snaží se jim některé vaječné produkty nabídnout v modifikované, přesto však hodnotné light formě.

 

-------

A ještě pohled přímo ke zdroji, tam, kde se vejce produkují. Stálé zvyšování maloobchodní ceny nenechalo obzvlášť přemýšlivé slepice v klidu, a došlo jim, že z toho nic nemají.

-Děvčata, vždyť s námi orají! Ať stojí vajíčka 2.50 nebo 6, nám se to na zrnu neprojeví, aby nám jako bonus nasypali víc, to syslí pro sebe. Stejně jako odboráři, bychom i my měly vyhlásit válku levné snůšce!

- - -  -

Přes všechny vaječné nepříjemenosti se však cena vajec příznivě podepsala na zvýšení politické kultury. Prezidentští kandidáti mohou být bez obav, že by je při (případném) mítinku na veřejném prostranství ideoví odpůrci zasypali vejci. To by byl příliš drahý špás. Zato rajčata jsou ve slevě.

Trh prostě vyřeší leccos. Teď ještě aby vyřešil pořádnou vaječnici.

P.S.

Smutné však je, že se našli političtí spekulanti  (jméno známe), kteří se  před vchodem do Poslanecké  sněmovny snaží rozdáváním drahého produktu dotovaného z unijních prostředků přicházející zástupce lidu zavázat k větší povolnosti při důležitých hlasováních.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | úterý 12.12.2017 11:38 | karma článku: 17,00 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0