V německé ZDF se budou poroučet "náčelníci", kvůli nekorektnosti

Po včerejším hudebním pořadu veřejnoprávní televize ZDF s řadou mezinárodně proslulých melodií s vánoční tématikou, vypukl nečekaný skandál.

Postupně nabyl až obřích rozměrů, a jak soudí nezávislí analytici, může už v pondělí vyústit pádem vrcholového managementu stanice.

Důvodem vynuceného odchodu, který prý vyžaduje kancléřka Merkelová, je hrubé porušení nejenom vnitřního etického kodexu stanice, ale především nerespektování závazných stanovisek Úřadu pro veřejné vysílání, který ve svém pokynu č. 476/015 ze srpna t.r. výslovně upozorňuje, že média ve vztahu k přišedším občanům z třetích zemí musí zachovat nejvyšší možnou míru korektnosti a nezavdat příčinu, která by mohla přisídlence frustrovat.

Toho se ZDF dopustila, když uvedla bez patřičné textové úpravy americkou píseň White Christmas  (Česky Bílé Vánoce).

Už název skladby  je přece preferenci výlučně jednobarevných bílých Vánoc a vylučuje  Vánoce jinobarevné.

A samotný text lze i s minimem fantazie vnímat jako „okatě“ rasistický. Jakoby zpěvák toužil po době, kdy o Vánocích budou všude kolem jenom běloši!

 I'm dreaming of a white Christmas

Já sním o bílých Vánocích

 Just like the ones I used to know

Stejných jako ty, co jsem znával

M ay your days be marry and bright

Snad budou vaše dny štastné a jasné

And may all your Christmases be white

A možná budou všechny vaše Vánoce bílé

Je s podivem, jak se taková nekorektnost mohla do vysílání vůbec dostat. Cožpak nikomu z kompetentních činitelů nedošlo, že text je podezřelý?  Zřejmě nikdo z nich nepochází z DDR, aby dokázal číst mezi řádky.   Přitom stačilo málo,  slovo white nahradit slovem gray. Pak vše mohlo být v pořádku. Sen o Vánocích šedých by nikomu nevadil. Šeďoši nejsou. Šedé Vánoce ano.

 

P.S.

Právě jsem slyšel v ČRo  zpívat Rudolfa Cortése českou verzi  kritizované písně. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by tuto zmínku měla vzít jako podnět pro zahájení správního řízení s Českým rozhlasem.

A teď dokonce zpívá Lucie Bílá!  Jsem opravdu moc zvědav, jestli ji vyváží Karel Černoch.

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 24.12.2015 16:00 | karma článku: 41,67 | přečteno: 3046x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0