V Halle zazdili volby

Ne, že by snad „zazdili“ volby zemské, ty proběhnou dnes, a nade vší pochybnost potvrdí správnou linii kancléřky, ale organizovaná skupina záškodníků doslova zazdila pod rouškou noci cvičnou volební místnost pro imigranty.

Ti si měli v pátek nacvičovat, jak to bude vypadat, až jednou získají občanství a právo v Německu volit. Že takové praktické nácviky nejsou zbytečné, o tom svědčí i historka od nás, kdy předseda nejpravicovatější partaje vhodil do urny místo obálky se zaškrtnutým kandidátem pouze prázdný seznam.

Čin východoněmeckých extrémistů - jak by je správně otaxovali sluníčkáři - však nelze odbýt potutelným chechtáním či povytažením obočí - je zapotřebí se na něj podívat v souvislostech.

Nešlo o žádnou klukovinu, jako když partička cestou z piva jde kolem ubytovny a  pro rozptýlení hází do oken lehké chodníkové kostky a skončí to nějakými oděrkami, kdy pořádně ani krev neteče.

Zazdít z poloviny vchod do domu, to už spontánní chování není. To  je promyšlený  akt.

Vyžaduje  obstarat si stavební materiál, náčiní, rozdělat maltu, a to všechno vyžaduje dokonalé logistické zabezpečení včetně hlídkování v ulici, aby se neobjevila policejní patrola – a nedej bože, aby šlo o rozsáhlejší spiknutí a policie záměrným přehlížením stavebních prací v tom „jela“ taky.

Radost z takového činu nikdo, kromě zedničinu milujících strůjců, mít nemůže – vlastně může.

Byl to duch bývalého šéfa německých komunistů Honneckera, který si na místě pochvaloval, že 40 let budování NDR přece jenom marné nebylo..

Kdybych chtěl - nedej bůh - opustit vysoce korektní ladění textu, musel bych přiznat, že šlo o poměrně trefný žert, motivovaný poměry, které si zřejmě ani představit nedovedeme.

Takže ten nápis, jenž se dá přeložit i tak,  že TUDY CESTA  NEVEDE, lze vnímat i jako politický vzkaz paní kancléřce.

Autor: Jan Dvořák | neděle 13.3.2016 8:16 | karma článku: 25,19 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0