Studenti se z letošního Albertova poučili, a Zemanovi se pro příště obloukem vyhnou

Po včerejší opožděné, zato však důstojné připomínce sedmnáctých listopadů na Albertově, tentokrát bez konvičkovsko-zemanovské intoxikace jako v úterý, sešla se reprezentace akademických funkcionářů a studentů.

Kromě vyhodnocení nedělní manifestace bylo na programu také stanovení společného postupu akademické obce při masových oslavách významných výročí a státních svátků v příštím roce, aniž by se přitom studenti dostávali do přímého kontaktu s prezidentem.

Je nutné vyhnout se riziku, že hlava státu se pokusí některá výročí veřejnosti opět „ukrást“ pro sebe a pro své nohsledy, a bude chtít  ze vzpomínkových akcí studenty vyloučit, a to trapnou výmluvou z úst policie, že by ohrožovali bezpečnost prezidenta, jak tomu bylo letos na Albertově.

Výsledkem jednání pak byla dohoda na tzv. Přeložkovém kalendáři, inspirovaném letošním nuceným přeložením  „Albertova“ ze 17. 11. na 22. 11.

Znamená to, že studenti první máj nebudou slavit v neděli 1.5. 2016, ale až v sobotu sedmého.

Výročí ukončení II SV si nepřipomenou v neděli osmého května, nýbrž o týden později, patnáctého.

Výročí vzniku Československa, které příští rok připadá na pátek osmadvacátého října, studentská obec oslaví o dva dny později, v neděli.

Po dlouhé diskusi nenastala shoda na odkladu připomínky VŘSR ze sedmého listopadu na jiný den, takže je na studentech, zda do lampiónového průvodu půjdou 7.11 či ve vlastním alternativním termínu.

K absolutní shodě naopak došlo na termínu Albertova 2016. Protože prezident už předem vyhrožoval, že sedmnáctého opět na místě promluví, studentský Albertov se uskuteční v sobotu devatenáctého.

Silvestr přeložen nebyl, neboť nehrozí skutečnost, že prezident by snad chtěl o půlnoci vystoupit na nějakém náměstí, kam by pak nikoho kromě prověřených příznivců se zelenými kartami nechtěli vpustit.

„Takové riziko lze vyloučit se stoprocentní jistotou,“ dal se prý neformálně slyšet jeden z rektorů, nepozvaných na pražský hrad, „ v půlnoci už toho bude mít Zeman plný trepky.“

Autor: Jan Dvořák | pondělí 23.11.2015 10:15 | karma článku: 20,67 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0