Strany osobnosti mají, jen je častěji ukázat

V aktuálních Otázkách Václava Moravce sice nevystupoval předseda ODS Fiala, ale někdo, koho bych si v čele oné strany dovedl představit spíš, než šéfa stávajícího.

Doktor Martin Kuba. Partajní expert na otázky průmyslu a obchodu se tentokrát ocitl v roli debatéra s lékařkou - senátorkou, a právníkem, t.č. ministrem zdravotnictví.

Byla to debata o tom, jak se vypořádáváme s koronavirem. Na poměry OVM poměrně odborná, ale divákovi nikoli nesrozumitelná. Politik a lékař zároveň, Martin Kuba, dokázal velmi jasně vyložit rozdíly mezi testováním vybraného vzorku v jihočeském kraji, jehož byl jako zastupitel iniciátorem,  a oním sedmadvaceti tisícovým plošným. Poukázal i na - podle něj - určité nesrovnalosti v hodnocení obou testů.  Ministr poněkud tápal, respektive nebyl si zcela jistý, ani v pojmech - a Moravec tuto část debaty nechal Kubu s převahou „vyhrát“. Což někteří moderátorovi vytýkají, protože tak odbornou úroveň neměl prý připustit, na to jsou jiná fóra, nikoli politický pořad.

Ale to je věc pohledu a názoru. Kuba prokázal vysokou komunikační schopnost, kterou už kdysi projevoval v ministerské funkci (průmysl a obchod, překvapivě ne zdravotnictví) i jako člen vedení ODS. V Otázkách mluvil klidně, věcně, se znalostí. Bez poťouchlostí a věčných frází intelektuálně se tvářícího současného předsedy.

Poměry v ODS detailně neznám, ale vím tolik, že šance Martina Kuby stát se předsedou a být volební tváří partaje jsou dnes  takřka nulové.  Už jednou  stranu jako  místopředseda po Nečasově  pádu  půl roku řídil,  avšak  do čela jít nechtěl a byl pro tehdejšího ministra  Petra Fialu, který měl o post naopak enormní zájem.

Kuba je sice člověk podle mnohých kontroverzní, ale osobnost. Má dnešní ODS nějakou v čele? 

To mě včera napadlo při sledování televize, aniž  bych onu  kdysi vítěznou stranu  snad volil. Strany osobnosti mají, jen s nimi umět, a také chtít, rozumně „zacházet.“

Autor: Jan Dvořák | pondělí 25.5.2020 21:20 | karma článku: 23,78 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0