Strany, které bojkotem vlády vyvolají předčasné volby, nevolte - nabádá prezident

V době, kdy drtivá většina stran, které ve volbách dopadly ve srovnání s vítězem bídně či vyloženě žalostně a s neskrývavou štítivostí se distancují od lídra ANO a odmítají i jediné vládní křeslo, zazněl hlas prezidenta republiky.

Bylo to pro mnohé překvapení.

Náš pan prezident je apolitický a ke stranickým věcem se nevyjadřuje, věnuje se reprezentativním záležitostem spojeným  s posilováním dobrého jména republiky v zahraničí. Činí tak prostřednictvím svého korektního vystupování.

Na domácí půdě se po nedávném omilostnění J. Kajínka  aktuálně zaměřil na výběr dostatečně populárních zpěváků, které by ke státnímu svátku rád vyznamenal, přičemž v jednom případě narazil na překážku, kdy  při vyznamenání in memoriam by neměl ocenění kdo převzít, neboť potomek slavné umělkyně zjevně podlehl tlaku Ostravské kavárny a přijít na Hrad odmítl.

Přestože pan prezident je výše uvedenými skutečnostmi velmi vytížen, tentokrát nemohl pominout politickou situaci a ve svém týdenním audiovizuálním věstníku na barrandovském kanále řekl něco, za co bude jistými akademickými kruhy, které „hlídají“ ústavnost prezidentova počínání – jakoby snad někdy jednal na hraně ústavnosti – kritizován.

Prezident mnohokrát před volbami, naposledy minulý čtvrtek, občany vyzýval k aktivitě, aby v každém případě volili, a to koho chtějí, a vyvaroval se přitom jakéhokoli konkrétního doporučení, zda například volit SPO či ANO,  a když sám odvolil, tak jen sdělil, že volil Čecha (čímž vyvrátil spekulace, že by snad volil Slováka Babiše, a  že si jdou na ruku).

Včera však divákům jasné doporučení dal.

Pro případ předčasných voleb prezident nabádal: Nevolte v předčasných volbách ty strany, které je vyvolaly!

Může si tak otevřenou agitaci prezident dovolit, nezašel snad, byť v té nejlepší víře, až moc daleko? I takové otázky jsou teď na stole. Jediným měřítkem při posuzování prezidentovy výzvy by měl být vyšší princip. Někdy je zapotřebí konat.    

Cožpak nechceme žít v zemi s dělnou vládou ustavenou do Ježíška a s prezidentem, který týden po Třech králích svůj mandát obhájí?        

    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pátek 27.10.2017 10:39 | karma článku: 17,73 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0