Štědrý večer v paneláku u Hřibů

Dílčím projevem urputné snahy pražského primátora jít s dobou, je zrušení metropolitního ohňostroje, a to nejenom s ohledem na domácí čtyřnohé miláčky, ale zejména kvůli přílišné uhlíkové stopě, kterou barevný  prskot zanechává.

 Hazardem se rovněž stala už přežitá tradice velkého vánočního stromu na Staroměstském náměstí, posetého elektrickými svíčkami. Takové svícení pánu bohu do oken, a nájemníkům do bytů, přijde na šílenou sumu 11 miliónů korun! Za ní by mohlo na magistrátu pracovat ještě několik nových poradců, anebo radní vycestovat na služební cesty na obě polokoule a sbírat zkušenosti například o popelnicích.

Především však -  strom jako hrom zanechá  n a d m ě r n o u  uhlíkovou stopu. Primátor proto počítá s tím, že příští Vánoce už na náměstí stát nebude. Původně uvažoval nahradit reálný smrk videomappingem se záběrem rozsvíceného stromu, promítaným na fasády domů. Po kalkulaci energetických nákladů na promítání včetně uhlíkové stopy projektoru tuto variantu jako rovněž neekologickou zavrhl.

Co se nevyplatí pro město, to primátor zkusil v menším doma. Reálně hořící svíčky a prskavky na reálném stromku jsou nejenom zdraví škodlivé a vrcholně neekologické, neboť zanechávají v místnosti zplodiny, ale při  troše živelného skotačení kolem dárků mohou způsobit i požár. Tady je proto šetrné „ohňostrojové“ řešení  z mnoha důvodů zcela namístě.

-TAK, DĚTI, LETOS JSME VÁM PŘIPRAVILI MÍSTO NEEKOLOGICKÉHO STROMEČKU A DÁRKŮ VIDEOMAPPING. NO NENÍ TEM STROMEK JAKO SKUTEČNÝ?

-JE, TATÍNKU, JE. DĚKUJEME.

-NO, A TEĎ, DĚTI, BUDEME VEČEŘET, VIĎ MAMINKO?

-ANO, ZDENDO. JEN CO DÁM DO PROMÍTAČKY ZÁBĚR KAPRA SE SALÁTEM, TAKÉ SI HO VYCHUTNÁME JAKO VIDOMAPPING.

-MAPPING? NE DOOPRAVDY? NO TY SES SNAD ZBLÁZNILA.

   

Autor: Jan Dvořák | pátek 27.12.2019 22:30 | karma článku: 38,25 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0