Spasí nás klimatické pátky s Grétami? Nebo už je pozdě?

Ve vyspělých zemích se v pátek konaly manifestace za lepší ochranu klimatu. Do ulic už nevyšli pouze školáci a studenti, jako před létem, ale i senioři a zaměstnanci.

Lidé, kteří to myslí s budoucností upřímně a doufají, že planetu lze ještě zachránit, neváhali a vzali si kvůli účasti na demonstraci dovolenou nebo čerpali náhradní volno, pokud jim neosvícený zaměstnavatel odmítl páteční aktivitu započítat do pracovní doby.

Osvíceni podnikatelé, a byla jich většina, vycházeli z argumentační logiky nejmladších manifestantů z nižších školních tříd, kteří se ptají, proč by měli v pátek, a snad vůbec, chodit do školy a učit se něčemu, co nebudou potřebovat, protože svět stejně brzy zanikne.

Realističtí zaměstnavatelé dospěli ke „školáckému“  závěru, že už je zbytečné honit pracující, vyrábět, šponovat růst růstu a hromadit zisky, jestliže budoucnost světa, a tudíž i spotřeby, je prakticky nulová.

Proto je humanističtější,  dokud to klimatická situace ještě dovoluje, nechat masy s prominutím „vydovádět“ v pátečních či v celotýdenních pochodech.  

Je pozdě. Sebedrastičtější omezení v jídle, pití, v dopravování, v dýchání, v minimalizaci populace či zrušení živočišné výroby už však stačit nebudou. Nás - oprávněně vyděšené - se tak jen snaží milosrdní prognostici ukonejšit vidinou klimatické normalizace. Ta nepřijde. 

Je dobré si konečně přiznat, že tahle Země už není pro lidi.    

    

-Hele, támhle vepředu, tam je švára. Ahój…

-Kroť se, prosím tě,

 

 

… nejsi na ulici. A vůbec, proč jsi s nimi nešel taky? Vám nedali v nemocnici volno?

- Dali, neoperovalo se. Ale já jsem potřeboval zajet s auťákem do servisu, takže jsem jenom podepsal prezenčku a zmizel – a představ si, oni měli kvůli pochodu taky zavřeno!

A přitom to s tím oteplováním přestává být aktuální, teď už jsou ráno mrazíky a odpoledne jen něco přes deset.

Autor: Jan Dvořák | neděle 22.9.2019 9:05 | karma článku: 20,24 | přečteno: 586x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0