Snaha ČT 24 demonstrovat spolu s Václavákem

  Téměř osmdesát minut se v pondělí v podvečer chovala Česká televize značně aktivisticky, když evidentně „fandila“ mohutné protivládní demonstraci na Václavském náměstí.

Dvacet minut času zabrala urputná snaha moderátora Takáče, který se pod maskou přívětivě důrazného tazatele snažil z ministryně Schillerové vykřesat aspoň stín pochybností kolem nástupu ministryně Benešové do funkce a nevysvětleného odchodu jejího předchůdce Kněžínka. Neuspěl. Schilerová nezapochybovala a po opakovaných dotazech, jak vnímá demonstraci, se zviklat nenechala a trvala na svém, že v situaci, kdy paní Benešová žádné čistky neprovádí, je reakce veřejnosti poněkud nepochopitelná.

Stejně pak neuspěl ve snaze mediálně podpořit demonstraci moderátor Václavek v následném hodinovém speciálu. Dal v něm slovo pěti respondentům, z nichž čtyři – novinář Petr Holec, politolog Lukáš Valeš, předseda sněmovny Vondráček i právní expert Jan Wintr – moderátora zjevně zklamali. Rovněž neviděli v demonstraci jiný smysl než protivládní protest, odpor proti výsledku voleb, kdy výměna ministrů spravedlnosti se stala jen vítanou příležitostí s protesty začít. Že jim tu příležitost premiér naivně naservíroval, na tom se také – včetně Vondráčka z ANO – shodli.

Pátý živý respondent ovšem nezklamal a zachraňoval moderátora před potupnou porážkou. Momentálně ústecký politolog a politik v.v. Daniel Kroupa protesty podpořil a nepokrytě dal najevo, že nesměřují jen proti Marii Benešové, ale proti celé vládě v čele s premiérem Babišem.

Příznačné pro speciál bylo i to, že reportérka z Václavského náměstí nebyla schopna zprostředkovat rozhovory s „obyčejnými“ demonstranty, a až nakonec přinesla rozhovor s organizátorem akce Minářem.  Proč taková absence mínění účastníků? Už před třiceti lety právě za listopadových „Václaváků“ televize lidi zpovídala. Čeho se dnes v ČT obávají? Že by snad zazněla slova obdobná těm o nutnosti prezidenta, respektive premiéra podřezat, čímž by se obrázek demonstrace za demokracii poněkud umazal?

ČT24 se opět projevil jako stranící kanál, kterému to tentokrát ovšem nevyšlo.     

 

Autor: Jan Dvořák | středa 22.5.2019 8:17 | karma článku: 44,43 | přečteno: 2723x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0