Škoda, že veřejnost neměla možnost s vojáky NATO se družit

Během soboty zaplavila střední Čechy početná kolona spojeneckých vojsk čítající přes stovku bojových  - rozuměj obranných - vozidel s pěti sty vojáky. Převážně Američany a Brity.

Konečným cílem, jako při neblahé invazi předchozích spojenců před půl stoletím, nebyly Milovice, ale až polsko - ruská hranice. Tam se vojáci přesunou po dočasném přespání ve Staré Boleslavi, aby posílili východní mírovou hráz celé aliance.

Škoda, že bruselské velitelství podcenilo možnosti, jak umocnit příznivý politický dopad přesunu na české obyvatelstvo tím, že připraví družební setkání vojáků s obyvateli. Mohli by rozdávat žvýkačky, zahrát na harmoniky (samozřejmě foukací, žádné garmošky!) nebo nabízet k ochutnání  exklusivní  armádní vepřové konzervy k jakým se Východoevropan jinak nedostane  - bez kuřecího separátu (20%) , bez sóji (15%), a  bez sádla (30%) .  

Jistě by nejeden rodič využil šance zvěčnit svou ratolest na snímku s vojákem nebo k pořízení selfíčka při sedu na pancéři. Pravdou však je, že teď před Velikonocemi  by snímkům scházel poetický májový kolorit rozkvetlých stromů a šeříků, jak se pro vítání vojska sluší.

I tak se našlo dost sympatizantů, kteří si podívanou na přesun nenechali ujít. Veteráni zejména.     

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 27.3.2017 7:49 | karma článku: 21,77 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0