Skandál v německé opeře odvrácen

(Od kultůrního zpravodaje z Berlína.) Dnes večer se schylovalo k obrovskému skandálu v místní Komické opeře. Dlouho avizovaná premiéra nového nastudování Madame Butterfly se málem nekonala.

Hvězda večera, představitelka titulní role známého příběhu nevydařeného multikulturního vztahu s tragickým koncem, totiž pouhých pár minut před druhým zvoněním rezolutně odmítla dnes večer vystoupit. Mohlo jít o největší blamáž od konce Prusko-rakouské války.  

Teprve po naléhavém přemlouvání umělkyně intendantem, který využil svých výjimečných diplomatických schopností , a hned nevyhrožoval žalobou o milión euro, jak by jiný horlivec jistě učinil, umělkyně názor změnila. Víme, jak k celé záležitosti došlo.

V divadlech bývá zvykem, že nejenom inspicienti, ale i někteří umělci se krátce před začátkem představení, kdy opona je ještě spuštěná, podívají škvírou do hlediště, jaká tam panuje nálada. Totéž učinila zmíněná umělkyně.

-No, pane řediteli, vždyť je tam spousta neobsazených míst.. To je pod moji úroveň, před prázdným hledištěm vystupovat nebudu! JÁ rozhodně ne.

- Ale milostivá paní, jaképak prázdné hlediště. Z celé jedné třetiny je přece vyprodané. Musíme se na to dívat jako na úspěch, i když jisté rezervy v návštěvnosti ještě máme.

Vždyť i paní kancléřka se z podobného úspěchu na politické scéně raduje, a neodchází kvůli takové malichernosti, že o ní dvě třetiny publika nestojí.

Autor: Jan Dvořák | pondělí 25.9.2017 19:06 | karma článku: 20,73 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0