S tou vyšší daní z levných cigaret je to spravedlivé

Nemít parlament dvě komory, nebyla by tu kromě nepředvídatelného presidenta už vůbec žádná pojistka proti zákonům zvýhodňujícím sociální skupiny, které za malý peníz požívají hodně muziky.  

Někdy ovšem pojistka ostudně selže

-------------------------------------------

Až senát se teď snažil opravit poslaneckou novelu o spotřební dani. U některých položek zvedala sněmovní verze daň šmahem, bez ohledu na statut spotřebitelů i na oprávněné obavy výrobců, aby přemrštěně vysoká daň, například u některých domácích cigaret, nebyla z hlediska příjmů pro firmy likvidační. A tak výsledkem rozumného senátorského přezkumu měla být daňová diferenciace ve smyslu, že na levný produkt vyšší daň, na dražší nižší - když beztak už stojí dost.

Konec konců vzpomeňme, jak například M. Kalousek v téže logice věci před lety vysvětloval,  proč zvýšení jiné daně – DPH – nejvíc dopadne na bohaté. Zatímco oni svačí uherák, tak většina česnekový salám. Kdo zaplatí z deseti deka salámu na dépéháčku víc, to by možná dokázal spočítat i žák české školy.

Jenomže některým spoluobčanům třídní - ve smyslu společenském, nikoli školní třídy -  zaťatost zatemňuje mysl a svádí je k ultralevicovým úvahám.

-Nezdá se ti, že je strašná nespravedlnost, že někdo bere minimální mzdu a jinej zase neví co s penězma, a přitom máme všichni stejné žaludky?

-To je jako s kouřením. Proč, když kouřím levný cigarety, bych měl teď platit vyšší daň, než ten, co si pošušňává na drahých?

-No jo, ale to je trochu jiná záležitost, s vámi kuřáky. Tady pravdu nemáš.

No řekni sám, není ti blbý mít nakonec skoro stejný plíce jako ten, kdo kouří drahá malborka, když tebe ten karcinom přijde na polovinu?

Nediv se, nějak se ten rozdíl v cenách jednou srovnat musí, už to bilo senátory do očí.

Nejhorší na celé veci je, že racionální návrh vyššího zdanění levných cigaret a naopak nižší daně z cigaret dražších nakonec překvapivě neprošel.

Přitom to ještě během dne to vypadalo tak slibně, že v Kutné hoře už bouchaly špunty.

Zdá se však, že vlivným senátorům, co populisticky kouří "lidovky", bylo líto sáhnout hloub do kapsy, a tak návrh nepodpořili.

Cigarety tedy podraží plošně a stejně. Ostudné rovnostářství dalo o sobě znovu slyšet!

A to máme od Listopadu už pětadvacet let.   

Autor: Jan Dvořák | středa 27.8.2014 15:32 | karma článku: 12,58 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0