S tím hidžábem opatrně, má u nás budoucnost

Co se nepodařilo ve volbách, to dokázala paní Šabatová. Podnítila vytvoření koalice pravice a levice. A to pravolevých koalic hned dvou.

Nejsou sice politickými, ale názorovými koalicemi na jednu z nejpalčivějších otázek dneška. Na aplikaci lidských práv v rádoby demokratickém Česku, které se ještě před časem spravedlivě pohoršovalo například nad Čínou, jak je k nim vlažná.

Pozoruhodné je, že každá z koalic zastává protichůdné stanovisko k tomu, jak lidská práva v konkrétním případě u nás dodržujeme.  

Lakmusovým papírkem bylo mediálně probírané rozhodnutí ombudsmanky Šabatové, že zakázat žačkám jedné zdravotnické školy muslimskou pokrývky hlavy, tzv. hidžáb, tedy šátek přes hlavu a krk, bylo diskriminační.

Koalice č.1  levicového ministra školství Chládka a pravicového už europoslance za TOP 09 Polčáka paní Šabatové přitakala. Šlo o diskriminaci - takové zahalení je přípustné,  je tak akorát. Na rozdíl například od burky, která by byla už moc. Odkrývá pouze oči, a studentky by mohly švindlovat a pod rouškou náboženského projevu by se jedna mohla vydávat za druhou, nebo za třetí atd. podle počtu muslimek ve třídě.

Stejně jasný, avšak zcela protichůdný postoj, zastává koalice č.2. reprezentovaná levicovým mluvčím Škromachem a jeho pravicovým protějškem Bendou. Poslanecký senior Marek B. vyjádřil se sarkasmem mu vlastním velmi tvrdé stanovisko v černém scénáři. Ten však vychází z možných dopadů  nezávislé aplikace rozhodnutí paní Šabatové:

„Když k nám přijdou lidožrouti a řeknou, my doma jíme lidi, tak je tady budou moci jíst taky?“

Levý Škromach použil sarkasmu méně - jako kandidát na příští hlavu státu musí mluvit v řeči vázané, tak, jak to veřejnost od něj očekává.

Naštěstí její výplody nejsou pro nikoho závazné a věřím, že kompetentní orgány se budou řídit zákony a nikoliv těmito pomatenostmi. Příště možná přijde tato paní s konstatováním, že Islámské právo šaría je součástí našeho právního pořádku."

 Jestliže ale ombudsmanka už jednou rozhodla, a školský ombudsman na půl úvazku E. Zeman jí horlivě přisvědčil, tak už je nejvyšší čas začít bez výmluv projevy náboženské příslušnosti aktivně podporovat. A nejen ve škole, samozřejmě.

A na jedno bychom zapomínat neměli. Jak by asi jednou  bylo našim pravnučkám, kdyby jim jako české menšině vyznávající ještě evropské hodnoty zakazovali chodit do české školy bez zahalené tváře?     

-Tak třeba tady Novák. Válí se pořád v lavici a tvrdí, že má na ležení právo, když je prý reinkarnovaný Franz Lehár. Tak to se šeredně mýlí – koukej si sednout slušně!

Ale tady Maruš, ta právo takhle sedět má, když je buddhistka.

Rozumíte?   

 

 

 

 

Autor: Jan Dvořák | pátek 29.8.2014 14:48 | karma článku: 36,67 | přečteno: 5236x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0