S náramky na nohou

Po mnoha letech tendrů se Vězeňské službě podařil husarský kousek. Premiéru mají tzv. náramky, které budou elektronicky hlídat pohyb pachatelů odsouzených k domácímu vězení.

Dosud to fungovalo jako za císaře pána formou náhodných kontrol a pravidelných nahlašování odsouzených u probačního úředníka. Ti teď mají k ruce stálého elektronického sledovače odsouzeného, což si v živé podobě může dovolit ještě tak policie na omezenou dobu, když na někoho nasadí „sledku“, anebo tajná služba, kdy jsou její kontra špióni v patách špionům cizí mocnosti.

Náramky po důkladných testech prokázaly, že je nelze obelstít, a pokud se s nimi odsouzený neocitne v extrémních podmínkách – třeba v +-60 stupních C – fungují spolehlivě jako chronometry z CH. Navíc jsou vybaveny originálním testerem na alkohol, takže na telefonickou výzvu úředníka musí odsouzený dýchnout, a hned je jasné, jestli požil či nikoli.

(Takové zařízení by bylo vhodné zařadit i do povinné výbavy automobilů, aby při každém usednutí do vozu musel řidič dálkově dýchnout.

Hodnoty by se přenesly do centrálního dispečinku, který by v případě blikání červené zalarmoval nejbližší hlídku.. Nehledě na to, že pomocí testeru by manželka mohla regulovat na dálku v hospodě manžela - kdyby nadýchal nad povolený limit, začal by tester pípat a žena by opakovaně učinila výzvy, aby už toho nechal a táhnul domů!)

A i kdyby se po čase ukázalo, že ne všechny náramky jsou dokonale funkční, byly by okamžitě předány do záručního servisu k opravě a odsouzeným by byla přidělena náhrada. Nešlo by zrovna o poslední technologický výkřik, zato však funkčně dokonalý.

 

 

Autor: Jan Dvořák | neděle 23.9.2018 9:11 | karma článku: 12,93 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0