Putin si všechno s Erdoganem vyříkal, bombardování Ankaře nehrozí, jak se zdálo

Ruský ministr zahraničí Lavrov sice zrušil návštěvu Turecka, aby dal vědomí, že sestřelení letounu byla od Turků nehezká věc, ale to neznamená, že by snad vztahy mezi oběma zeměmi byly pod bodem mrazu.

Takové věci se bohužel stávají, když vojákům ujedou nervy a nebo ruce na spoušti, a o trapas je postaráno i mezi dobrými přáteli. V tomto duchu proběhla včera blesková schůzka mezi prezidenty Putinem a Erdoganem,  která se uskutečnila v pozdních večerních hodinách v Ankaře.

V otevřeném rozhovoru turecký prezident incidentu hluboce litoval a na adresu vojáků řekl, že jsou to s odpuštěním vylízané zelené mozky a že je nechá služebně potrestat buď kamenováním nebo uříznutím paže  podle práva šaría.

Prezident Putin omluvu přijal s pochopením a řekl, že sám dobře ví, jak vojáci spuštění ze řetězu, a to například i v době své zahraniční dovolené, dokážou dělat vylomeniny a z dlouhé chvíle střílet pánu bohu do oken, přičemž se někdy do okna netrefí, a je pak z toho mezinárodní malér.

V závěru schůzka měla už vysloveně přátelský charakter, takže došlo i na vyprávění vtipů.

------

Smířlivý tón obou státníků je pochopitelný a plně kompatibilní s dnešním vyjádřením Američanů, že bombardování nemocnice v Kundúzu, při kterém zahynuly, či byly zraněny desítky civilistů, zavinila lidská chyba.

Také v tomto případě, jestliže opravdu došlo k narušení tureckého vzdušného prostoru,  mohla za to lidská chyba ruské provenience -  a pokud tomu tak nebylo a letadlo vzdušný prostor nenarušilo,  a přesto  ho sestřelili, je na vině lidská chyba rovněž, tentokrát turecká. Ale všichni jsme přece lidé chybující.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | středa 25.11.2015 8:27 | karma článku: 19,40 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0