Putin bude mít v Helsinkách navrch

Proslechlo se, že prezident Putin použije při setkání se svým protějškem Trumpem v Helsinkách ošklivou lest. Rozhodl se totiž amerického prezidenta tak zvaně „ujednat.“

Zvolil podobnou taktiku jako před pětatřiceti lety Reagan, když úspěšně Sovětský svaz „uzbrojil“ stupňováním zbrojních výdajů, kterým se Moskva nebyla schopna vyrovnat, aby rovnováha sil zůstala zachována. Nakonec pod tíhou vetché sovětské ekonomiky Gorbačov kapituloval, což ve svém důsledku vedlo ke konci „tábora míru a socialismu.“

Putin Trumpa neuzbrojí, na to nemá, stejně jako kdysi na Reagana neměl Gorbačov, ale „ukecat“ ho může – aby zrušil sankce, nepletl se do Sýrie, nehlídal Pobaltí a nepřipomínal anexi Krymu.

Jak toho chce dosáhnout? Využije Trumpova fanfarónství. Navrhne mu, pokud nedojde ke shodě stanovisek, aby jednání neskončilo po čtyřech plánovaných hodinách, ale později.

Putin vychází z informací Trumpova okolí, že prezident velmi často chvástavě partnery ujišťuje, že on má času dost, že může jednat klidně až do večera. Proto Putin navrhne, aby jednání trvala až do západu slunce. Očekává, že Trump bude reagovat kladně.

A právě v tom je ta ďábelská lest. V Helsinkách totiž dneska zapadá slunce až ve 22:28 hodin. A to by v tom byl čert, aby do té doby znaveného Trumpa nedostal tam, kam chce, aby mu podepsal všechny požadavky včetně ujednání, že Rusko je ochotné vrátit Ukrajině Krym, pokud USA vrátí Rusku Aljašku.

Putin má všechny trumfy v rukou. Pokud by ovšem s Trumpem jednal už v lednu, bylo by to mnohem horší. To v Helsinkách zapadá slunce už před půl čtvrtou.

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 16.7.2018 8:11 | karma článku: 6,80 | přečteno: 88x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0