Propásnuté šance Británie a Ukrajiny

Některé věci se nestanou jen o vous, jak se říká.Prodloužení termínu brexitu z původního 29. března na 12. duben skýtalo Británii nevídanou možnost, aby Unii dala vale v den, který se do historie lidstva už jednou významně zapsal.

V roce 1961 vyletěl do Vesmíru první člověk, Jurij Gagarin.

Nebýt věčného dohadování britské sněmovny, mohl pak přesně osmapadesát let poté, 12. 4. 2019,  „vyletět“ první stát z Evropské unie. Nestane se tak, vzácná příležitost přišla vniveč.

Jinou příležitost, na rozdíl od Slováků, teď propásli Ukrajinci.

Slováci budou mít v čele státu mladistvou blondýnu, po které my Češi závistivě pokukujeme, zejména při pohledu na našeho prezidenta před strašidelným zámkem na Matějské. Chybělo málo, aby i Ukrajincům záviděli Rusové jejich čupr prezidentku jako my závidíme Slovákům. Ale nestane se tak – kdysi obletovaná a evropskou unií málem za svatou mučednici považovaná Julie Tymošenková, se prý ostudnou manipulací do druhého kola ani nedostala. Přitom v prvním kole kandidátů žádný velký nával nebyl, pouze 44 uchazečů. To není velké číslo, na čtyřiačtyřiceti miliónovou zemi je to přesně 1 kandidát na 1 milión obyvatel. U nás v Česku to bylo téměř stejné. Jeden kandidát (z devíti celkem) připadal na 0.9 mil. lidí. Žádná česká Zuzana či Julia k naší smůle však mezi nimi nebyla.

Pokud všechno u nás proběhne standardně, šanci na post prezidentky se otevře až za čtyři roky, a záleží jen na tom, jak umně uchopí uchazečka kampaň. Například Michala (Šojdrová) či Mirka (Němcová) mají už delší čas k Hradu nakročeno a byly by i jeho ozdobami.

Ukrajinci teď čeká trýznivé rozhodování. Oba kandidáti – Porošenko a Zelenskij – mají totiž mnoho shodných rysů. Vybrat zodpovědně bude složité.

Komika, který bravurně imituje prezidenta, nebo prezidenta, který se chová jako komik?     

   

Autor: Jan Dvořák | středa 3.4.2019 11:21 | karma článku: 15,85 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0