Prodražené štěnice z úřadu hejtmanky Jermanové

Předmětem mediálního zájmu je sporný výběr firmy, která se na úřadu Středočeského kraje postarala o důkladné prověření všech kanceláří, zda se tam ještě z dob nechvalné  Rathovy éry nenacházejí štěnice, popřípadě  minikamerky.

Pokud by tam byly, znamenaly by velké bezpečnostní riziko. K neprověřeným uším a očím by se tak mohly dostat velecitlivé  údaje například o čerpačích dotací na tzv."dešťovky", na ekologické kotlíky, anebo - nedej bůh  -  přísně utajované informace o výši mimořádných odměn pro klíčové funkcionáře. Bezpečnostním rizikem by samozřejmě byly i nežádoucí online přenosy z důvěrných porad  krajských špiček o boji s vnitřními nepřáteli v hejtmanství.

Vybraná firma si za prověření každého čtverečního metru místa možného výskytu štěnic a za jejich odstranění účtovala 700 korun - dohromady milión -, což objektivně dneska nejsou žádné velké peníze. Úřad však přesto čelí kritice, že nedal přednost firmě, která nabízela prověřit jeden čtvereční metr kanceláří o dvě stovky levněji, tedy za pět set. Úřad  logicky argumentuje, podle některých se jen  vymlouvá, zákonnou možností na nejnižší nabídku nejít, pokud  má důvodné pochybnosti, že "levná" firma zárukou kvality není.

Ve skutečnosti je prý situace ještě komplikovanější. Nabídka pěti set za metr totiž  nejnižší nebyla. S ještě nižší sazbou přišel drobný živnostník s bohatou praxí v likvidaci štěnic na úřadech.

    

            

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 18.2.2019 19:41 | karma článku: 16,60 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0