Proč bychom se kvůli Věře Jourové…

                                   ..jak jinak, než netěšili, když nám  Brusel resort dal!

Paní Jourová byla dokonce ve dvojí naději. Nejdřív očekávala, že šéf komise Juncker jí přiklepne resort regionálního rozvoje podle principu zásluhovosti, neboť jako ČR jsme příkladem jak v čerpání peněz z fondů, tak i bezproblémovosti zacházení s nimi , a nikoli čachrováním, jak se to leckde v Evropě ještě děje.

Když se zdálo být zjevné, že tento post je už předrezervován pro jiného uchazeče, pak druhou nadějí měl být resort dopravy a kosmického prostoru. Tam by také mělo Česko ty nejlepší předpoklady, neboť naše dopravní sítě fungují jako švýcarské hodinky (i když ony jsou neunijní) a díky vysoké technické úrovní železnice a průměrnému stáří, spíše však mládí českého automobilového parku patříme mezi dopravně nejrozvinutější země. Uveďme při vší skromnosti jak moc nám sousední Německo, považované za unijního tahouna, závidí, jak úsporné a vysoce kvalitně dokážeme stavět dálnice. A Remka snad ani připomínat netřeba.

Proto je trochu překvapením, že ani tato oblast komisařce Jourové nepřipadne, a že má nakonec spravovat spravedlnost. Pokud bychom svěřený resort opět nahlíželi prizmatem morálního oprávnění naší země, aby ho její občan měl na starosti, bylo by to v nejlepším pořádku. Vždyť kde jinde, než u nás je vymahatelnost práva samozřejmou záležitostí, tresty předvídatelné, zákony srozumitelné atd. A zejména vysoké je právní vědomí občanů pěstované od mateřské školy přes Pionýra až k televizním kursům typu Život a doba soudce K, Jan napálit advokáte nebo Ach, ty vraždy.

Případné zklamání  však není vůbec na místě. Rozhodnutí J. C. Junckera naopak svědčí o velké vstřícnosti vůči České republice. Byl si dobře vědom, že kandidátka pochází z líhně hnutí ANO, které prosazuje, aby politik byl především odborníkem.  A Věra Jourová je kromě magistry teorie kultury i poměrně čerstvou absolventkou právnické „nástavby“ na Karlově univerzitě.  

 

 Takže do Bruselu půjde vybavena sice nevelkou právnickou praxí, zato však dostatkem teorie, navíc posílena vynikající pomůckou od kolegyně Válkové, její proslulou publikací Právo v kostce. 

Vivat iustitia!

 

 

Fotografie dokládají, jak systematicky se V. Jourová připravovala na resort dopravy a kosmu.

 

Sestavila tým mezinárodních odborných poradců pro kosmické lety.

 

 

 

 

  Na tomto snímku ji specialista Min. dopravy seznamuje s moderními trendy v drážní komunikaci.

 

       

Autor: Jan Dvořák | středa 10.9.2014 15:17 | karma článku: 15,36 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0