Přízemní Francouze rozhází cena benzínu

Francií hýbou demonstrace kvůli chystanému zvýšení cen pohonných hmot. Stát opakovaně „upraví“ daň směrem nahoru, takže proti loňskému stavu budou PHM dražší o 23 procent.

U nás bohudík sociálně citlivá vláda žádný podobný úder proti masám nechystá – aspoň zatím ne. Lidé to kvitují s povděkem a proto má kabinet všeobecnou podporu, jak ukázaly i sváteční dny.

-Pane docent, řeknu vám, že ti Frantíci jsou chudáci. Tak zvaný sociální stát je odírá, jak může. Jen si to vezměte: Litr benzínu by měl stát v přepočtu minimálně padesát korun! Dokážete si to představit?

-No, to dokážu, pane soused. Musíte vzít do úvahy i to, kolik lidé vydělávají. V průměru to dělá našich 85 tisíc korun. A když tedy to číslo vydělíme padesáti, tedy cenou litru benzínu, tak nám vyjde, počkejte.. vyjde nám 1 700. Tedy tolik litrů benzínu měsíčně si za svůj plat bude moct pořídit obyčejný Francouz – pokud by chtěl za něj utratit všechno.

- Tisíc sedm set litrů? No, to není málo, na ně se dá ujet aspoň osm tisíc kilometrů..

-A teď si spočítáme, kolik litrů si koupíme za průměrný plat u nás. Ten je asi 32 tisíc. A litr benzínu, dejme tomu, za 33. To znamená, že našinec by si za celý plat mohl koupit..969, 6969.. litrů benzínu. To je skoro o půlku míň než si může dovolit Francouz. A ten, kdyby na tom měl být jako Čech, musel by litr benzínu stát v přepočtu 88 korun. Tak co tomu říkáte?

-Že nás mají ještě v čem dohánět.

Stejně vám ale řeknu, že je mně sympatický, že nejsme tak přízemní jako Francouzi, aby s námi cloumala cena benzínu a vyšli jsme kvůli tomu na silnice demonstrovat. My chodíme do ulic kvůli cennější hodnotě, chránit křehkou demokracii.       

Autor: Jan Dvořák | úterý 20.11.2018 8:32 | karma článku: 26,25 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0