Prezident považuje naše tajné služby za neschopné. Šeredně se mýlí

Prezident Zeman se o našich tajných službách pohrdlivě vyjádřil jako o čučkařích bez konkrétních výsledků.

Mají prý plnou pusu o rejdech ruských agentů, avšak ani v tajném dodatku výroční zprávy BIS není uvedeno, že by nějakého agenta kdy odhalili a chytili.

Tak tvrdý atak si naše kontrarozvědka ovšem nezasloužila. Dělá, co může. Je totiž v nesmírně obtížném postavení.  Ruští agenti mají dokonalé krytí, neboť drtivá většina z nich jsou pracovníci ruské ambasády. A těch je 140! Tajná služba už léta apeluje na vládu, aby se MZV snažilo s Ruskem dojednat výrazné snížení stavu personálu v Praze. Úbytek pracovníků by znamenal, že by tajná služba mohla na sledování potenciálních agentů nasadit adekvátní počet kontrašpionů. Za současné situace tak činit nemůže, „ruské“ oddělení prostě nemá k dispozici 420 sledovačů (140 možných ruských agentů x 3 čeští kontrašpióni na každého z nich.) Stejný personální deficit má i čínský odbor. Ještěže Spojené státy nejsou pro nás hrozbou, stejně tak jako SRN, takže sledovači ambasád našich spojenců mohou občas vypomáhat kolegům z „ruské sledky“.

Není také pravda, že kontrašpionáž nikoho neodhalila, jak tvrdí prezident. Odhalila.  V tajném dodatku zprávy to však záměrně nevedla. Obává se, že v nejvyšších patrech české politiky jsou informátoři Ruska a bylo by kontraproduktivní jim to sdělovat.

Úspěšné odhalení špiona ruské vojenské rozvědky GRU se v minulých dnech podařilo terénní pracovnici naší tajné služby v regionu jižních Čech. Dokládá to audiozáznam rozhovoru české kontrašpiónky s ruským rozvědčíkem.

Žena:  - Dobrý poledne, panáčku, kampak máte namíříno?

Muž: - Ale jdu vám, b á b u š k o, do  Temelína.

Žena: - ale to jdete špatně, panáčku. To tam nikdy nedojdete tímhle směrem přes Vráž. To musíte přes Putim. Tam se ptejte po jistém Flanderkovi, že vás posílám, aby se o vás postaral.

Muž: Spasíbo. (zjevně odchází a pobrukuje si :?????????? ?????? ? ?????, ??????? ?????? ??? ?????; ???????? ?? ????? ??????, ?? ??????? ?????, ?? ??????. ???????? ?? ????? ??????..

Žena ( po kratší pouze do vysílačky) – Načelníku, máme ho, nasměrovala jsem ho k vám na expozituru..

Autor: Jan Dvořák | pátek 7.12.2018 9:23 | karma článku: 23,33 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0