Premiér Sobotka „bycha“ honí, ale pozdě

Poslední dny už jenom potvrdily, že předseda Sobotka dlouhodobě selhával v tak citlivé záležitosti, jakou je dostatečná ochrana vlastní osobnosti před zneužitím.

Podle odborníků se premiér příliš otevíral veřejnosti, a to bez přiměřeně zdravého odstupu. S kdekým na ulici před Strakovkou se dával do řeči, navštěvoval debatní kroužky, stával se třešničkou na dortu různých stolních společností, přičemž si u veřejností vysloužil nálepku „druhého Zápotondy“ – někdejšího předsedy vlády a pozdějšího prezidenta.  Antonín Zápotocký jako premiér navštěvoval hospůdky a hrál tam na tahací harmoniku. Předseda Sobotka tak daleko nedošel, harmoniku neovládá, zato brilantně fouká na okarínu.

Je otázkou, do jaké míry jde u něj o přirozené chování, nebo naopak o dlouhodobý marketinkový tah. Jisté je, že takové jednání se vyplácí a zvyšuje Sobotkovu oblíbenost.

Proto jako blesk z čistého nebe zapůsobilo oznámení prezidentova mluvčího, že premiér nechal stáhnout z Twitteru hradního Ovčáčka fotografii zápisu, kterým do pamětní knihy lánského zámku poděkoval za poslední pozvání k obědu, a zápis v.r. podepsal.

Objevily se spekulace, proč?  Učinil snad v podpisu gramatickou chybu, nebo co vlastně?

Jasno však záhy udělal premiérův mluvčí, když stažení zdůvodnil obavami z možného zneužití podpisu.

Ale to si premiér na tak klíčovou záležitost vzpomněl opravdu hodně pozdě, se zpožděním tří let.

 

Vloni se sice jeho podpis na fotografii děkovného zápisu z Lán  obezřetně „nevešel“,

 

 

 

zato však je už od roku 2014 k dispozici různým vykukům na Wikipedii.

Nejde o to, že by si snad někdo chtěl prodejem premiérových fotoportrétů se zfalšováním podpisem vydělat majlant. Zato falešný doporučující dopis od premiéra je pro každého uchazeče o přiměřený post cennější nad zlato, a žádný personalista si jeho pravost netroufne u předsedy ověřit. Kolik takových doporučených úředníků ve státní správě  máme?

Zamezit kšeftování s podpisem, o jehož letité dostupnosti premiér netušil, však nebylo důvodem, proč nechal lánský podpis stáhnout. Ministr Chovanec totiž předsedu upozornil, že se chystá politické zneužití jeho podpisu s cílem jeho samého znemožnit a vyřadit z politické scény.

Premiérova snaha dohonit bycha aspoň teď, už byla marná.

Sobotkův podpis se z iniciativy jistých kruhů dostal z webu pod drobnohled grafologicko-psychologicko- psychiatrických specialistů k prozkoumání, a je jen otázkou, kdo má na jeho analýze a předpokládaných zdrcujících závěrech zájem. Je to největší volební soupeř? Nebo snad vnitrostranická klika, která chce na sjezdu s analýzou vyrukovat a dokončit kdysi zpackaný lánský puč?

-Pánové, myslím, že je jasné už na první pohled, co v něm je. Ten člověk, říkejme mu třeba Klikihák - anonymní zadavatel nás nechtěl ani trochu ovlivnit tím, o koho jde -  nemá v žádném tahu ani náznak něčeho konkrétního, je to prostě čmáranice, která jen  velikášsky  předstírá sílu a rozhodnost…

No, mezi námi, kdyby se takhle podepsal nějaký uchazeč o řidičák, tak bych nedoporučil dát mu papíry na řízení čehokoli, to by bylo bezpečnostní riziko jako hrom.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pátek 6.1.2017 12:20 | karma článku: 26,99 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0