Pražáky Hřib uklidnil – s covidem je uloží do tělocvičny, když nemocnice budou plné

V  čase, kdy exministr Ludvík, ředitel největšího špitálu zemi v Motole jako protřelý socialistický politik s ambicí na senátorské křeslo dobře ví, jak s veřejností komunikovat, pražský primátor naopak vysílá zneklidňující signály.

Přitom oba hovoří o tomtéž.

V celé zemi, podle Ludvíka, je k dispozici necelých 250 lůžek speciálně „pro covid“, část pro Prahu. Z těch je v současně době volných už jen 14% procent. To je samozřejmě velmi málo. Aby nevzbudil mezi laiky zbytečnou paniku, konkrétní číslo ředitel neuvedl. Proč asi?

Ví dobře, že všechno by bylo (bude) jinak, kdyby nemocných dramaticky přibývalo. To by se Motol i jiné nemocnice staly „nafukovací“ a pacienty by ukládali všude možně, což jsme viděli v Itálii. Také armáda by dala k dispozici své nemocnice a zřídila by i „polní“. Ale tím netřeba lidi zneklidňovat už teď, je jisté, že v civilizované zemi by stát nenechal nemocné na holičkách a zmobilizoval by všechny prostorové i lidské kapacity.

Poněkud nervóznější je z toho pražská radnice.Jako jediná v zemi je v zapeklité situaci. Sama žádnou nemocnici neprovozuje a proto jsou Pražáci závislí na několika fakultních, které však slouží i Středočechům, a nejen jim.

Primátor příliš propadl skepsi, a když ho nevzali do Hamáčkova krizového štábu, připravuje krizová opatření sám. Rada se rozhodla vyčlenit některé tělocvičny a internáty jako místa pro dočasné nemocnice. Není sice jasné, kde by se vzala do tělocvičen lůžka, technická zařízení (ventilátory apod.) a  personál, ale lepší něco než nic. Taková zpráva ovšem musela mít spíš zneklidňující než opačný účinek.

Zatímco Ludvík říká, že situace je sice kritická, ale ne zoufalá a nemocnice ji budou muset zvládnout i za cenu mimořádných opatření, primátor rovnou chystá a oznamuje opatření pro válečný stav.

Ale touto akčností de facto jenom objevuje Ameriku. Jeho tělocvičny a internáty samozřejmě už dávno v bezpečnostních plánech pro zemi jsou. A kdyby bylo nejhůř, mohli by nemocní zaplnit i vyklizenou jednací halu pražského zastupitelstva. Aspoň k něčemu by byla dobrá - ale za takovou cenu raději ne. To už jsou lepší zastupitelské exhibice z lavic, než mlčení  nemocných  na lůžkách.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pátek 25.9.2020 11:17 | karma článku: 25,82 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0