Poslanci ČSSD chudí duchem?

Nebo snad to byli spiklenci, kteří ve středu kývli na Urbanův návrh a pod rouškou populistického ulehčení peněženkám řidičů chtěli zatnout čtrnáctimiliardovou sekeru do státního rozpočtu a znemožnit premiéra?

Odpověď po podrobném vyšetřování, které provedl samotný předseda strany, je zřejmá. Sedmnáctka poslanců hlasujících s opozicí nejsou organizovanou protistranickou skupinou, jak už včera média naznačovala i otevřeně tvrdila, ale nejsou ani chudí duchem, jsou toliko lehce nevědoucí.

Předseda to konstatoval jasně: “Nevěděli, o čem hlasují.“

To se občas ve sněmovně stává všem partajím a byl tímto způsobem už přijat či zamítnut nejeden i méně kontroverzní zákon. Poslanci se ve své nezkušenosti nechali při hlasování jednoduše strhnout a zvedali ruce spolu s většinou. V psychiatrii, respektive v psychologii se tomu říká davové chování, v zoologii chování stádní.

Dlužno však poznamenat, že své pochybení přiznali bez větších vytáček. Nikoho nenapadlo přijít s tvrzením, že nehlasoval pro, ale že shodou okolností v ten okamžik zvedal ruku proto, že mu, jak se říká, dřevěněla.

Z vyšetřování vyplynulo, že mužem hodným potrestání by měl být pouze Milan Urban, což se vzhledem k silné řidičské lobby zřejmě nestane.

Opakované páteční hlasování, kdy blahoslavení již budou poučeni, jak se zachovat, romantický exces se snížením spotřební daně PHM zřejmě napraví.

K nečekaným miliardám pro benzínky - jak říká Babiš - pak může dopomoct už jenom ústavní soud, pakliže původní hlasování označí za jedině platné.  Nezodpovědní řidiči budou olejářům miliardy přát, i když sami ušetří na nádrži jenom pár desetikaček.

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 24.7.2014 9:19 | karma článku: 22,73 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0