(Pohnuté) Osudy dobrého filmaře Nikolaeva v Rusi

V dnes publikovaném výňatku z Deníku dobrého filmaře Nikolajeva jsme si mohli přečíst epizodu o zatčení v Čeljabinsku.

Při svém putování Ruskem po stopách českých legionářů byl zatčen bedlivou policií ve chvíli, kdy si jen tak pro potěšení natáčel projíždějící vlak, pravděpodobně vojenský ešalon pomalovaný nápisy: Na pomoc ukrajinským bratřím.

Nádraží v Rusku, na rozdíl například od dob Rakouska-Uherska u nás, dnes  natáčet i fotografovat zakázáno není. Nemůže nastat situace, do jaké se dostal v Putimi Švejk, když byl strážmistrem Flanderkou považován za ruského špiona, protože  připustil, že fotit nádraží jest snadné, neboť se necuká.

Nikolajev se dostal do podezření ze špionáže – samozřejmě, že pro Rusko ne, když byl zadržen právě v Rusku – kvůli pořízení tak náročných záběrů, které je schopen provádět pouze člověk důkladně proškolený zvláštními službami například na Letné nebo v Langley, protože objekt špionáže se na rozdíl od statického nádraží  pohybuje, a to velkou rychlostí.

To, že Nikolajev dostal možnost záběr vymazat, nebyl uvězněn a musel pouze podat delší vysvětlení, není dokladem snad ruského přebujelého liberalismu, ale svědčí o rafinovanosti čeljabinského strážmistra, respektive nadporučíka. Propuštěním podezřelého, které však telegraficky konzultoval s velitelem oblasti a osobně s přednostou stanice,  umožnil orgánům státní bezpečnosti, aby Nakolajeva na jeho zpravodajské misi dál sledovali a teprve až po natočení všech zakázaných záběrů ho zatkli a ze špionáže obvinili.

Co však orgánům velitel zatajil, bylo to, že na podezřelém uplatnil mezinárodně zakázaný třetí stupeň  intenzity dotazování, spočívající  v průběžném podávání návykové etanolové látky, kterou však, aby poznal, kam až může zajít, konzumoval rovněž.  Sepsat  podrobné hlášení  po tak vyčerpávajícím výkonu pak bylo vyloženě za trest..   

 ????????? ? ? ? ? ? ? ? ? o ?  maje těžkou hlavu po včerejšku, se stále více zaplétal do své zprávy o filmování na nádraží a psal dál:

„Jisto je, že dle jeho vlastního doznání jedině to, že jsme mu neumožnili jedoucí vlak nadále filmovat, zabránilo tomu, aby nefilmoval dál, a jest nesporné, že by byl tak učinil, kdybychom tomu neudělali přítrž. 

Jedině té okolnosti, že dostal na vybranou, buď záběry smazat, nebo být předán kontrarozvědce, a záběry smazal, lze děkovati tomu, že se u něj teď žádné záběry strategické povahy nenalézají...

Autor: Jan Dvořák | neděle 19.4.2015 16:45 | karma článku: 12,68 | přečteno: 579x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0