Perný úterek - opozice zbrojí, koalice ji převeze

Pakliže předminulé úterý se ve sněmovně neslo v dělném duchu, bez hádek a emocí, bez schválností a průtahů, pak nic podobného teď už čekat nemůžeme.

Tehdy velmi konstruktivní opozice vládní opatření nečekaně rychle posvětila. A stejně tak i Senát, kde má opozice zřetelnou převahu.

Teď už nám jaksi otrnulo.

Čísla nejsou tragická, dokonce ve smutné evropské soutěži se zdáme být premianty. Proto jsme netrpěliví, a chceme vědět, kdy se budou opratě uvolňovat.

Opozice všude kde může, vykřikuje, že žádné velké prodloužení nouzového stavu jen tak nepřipustí, pokud vláda opatření detailně nezdůvodní.  V tom  kupodivu našli nečekaného spojence, komunisty. Zatímco smyslem boje opozice je dráždit vládu a dát o sobě vědět, protože vlak s nápisy o neschopné vládě jí ujíždí - a kabinetu se daří věci zvládat -, pak komunisté dělají obvyklé drahoty, aby na politickém trhu svoji cenu zvýšili a premiér jim zobal z ruky.

Opozice požaduje přesný plán, v jaké pandemické situaci se budou  jednotlivá opatření uvolňovat, jinak má vláda šlus. Je to jen politická hra, k prodloužení o víc než 14 dnů stejně dojde. A nejen proto, že státotvorní komunisté budou nakonec hlasovat jako koalice, ale i kvůli tomu, že šéf krizového štábu detailní plán skutečně předloží, aby opozici vyrazil z úst zbraň.

Pokud důvěrně nahlédneme do uvolňovacího plánu například na 19 duben, pak můžeme číst:

 20. dubna zase dojde…

Plán prostě nevládním stranám vyjde vstříc, a i když nakonec všechno bude jinak, opozice zůstane bez argumentů, protože koncepce a plán tu byly. Nebo snad ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 6.4.2020 11:46 | karma článku: 23,31 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0