Parazit nemá s politikou společného nic

Někteří lidé kulturou doslova žijí - hltají recenze, sledují divadelní premiéry, od ČT art neodtrhnou oči. A přitom jejich partner má ke kultuře vlažný vztah. 

Plete se, když se domnívá, že ministr dopravy + průmyslu & obchodu Karel Havlíček byl  aktuálně jmenován rovněž šéfem kultury - ještě ne. Netuší, který literární skvost se u nás stal knihou roku a ani neví, jak v Americe  dopadlo udílení Oskarů. (Taková ostuda!) 

 

-Představ si Bédo, že Oskara za nejlepší film nedostal žádný z hlavních kandidátů. Ani ta naše česko-rusko-kazašská Dcera si neškrtla!

-A kdo tedy, Liduš, vyhrál?

-Parazit.

-Parazit?

No, jo, populisti z akademie! To jsou celí oni. Když teď všude řádí koronavirus, tak se s ním parazit holt svezl. Nechali ho vyhrát, jako varování, protože paraziti jsou také životu nebezpeční. Tím tématem se filmaři strefili do nynější ustrašené nálady.

-Ale ten film není o nějaké nemoci. Parazit je tam míněn společensky, jako příměr pro chování rodiny, která se bezohledně přisaje - tedy obrazně řečeno, ne fakticky jako upíři, kteří pijí cizí krev…

- Aha, tak zase nějaká politika?  Kritika údajně prohnilého kapitalismu. Ti umělci si nedají a nedají pokoj.

-Kdepak, o žádné firmě, která by se, - a teďka si vymýšlím,  - třeba díky provázanosti s vysokou politikou přisála na dotace, to není.

-Ne?

- Kdepak.  To by ten film muselo vyrobit  Studios Letna Plain, tenhle parazit je korejský. Jedna rodina se tam přisaje na druhou rodinu, ne na stát nebo na něco nadnárodního. Rozumíš?

-Už jo, je to prostě vydařený rodinný film.

Autor: Jan Dvořák | středa 12.2.2020 8:00 | karma článku: 14,34 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0