Paní Peake a vyčištění poměrů

Paní vicepremiérka a šéfová Vládního výboru pro boj proti korupci Karolina Peake se vyjádřila k odposlechům rozhovorů mezi Pavlem Bémem a Romanem Janouškem. Rezolutně.

s použitím kresby Štěpána MAREŠE

Je to nějakých padesát slov, ovšem ostrých jako břitva, jak je u této političky s pokerovou tváří zvykem – nejde-li o její stranu Věci veřejné.

Doufám jen, že zveřejněním odposlechů s takovým časovým zpožděním dojde k vyčištění pražské politické scény a nikoli jen k přeskupení moci do jiných rukou,“ píše K. Peake a doufá ve změnu.

Ta sice na pražské radnici už začala, ale prozatím se nachází v dupačkách, když ne v plenkách.

Obezřetná politička však na řádné a spravedlivé vyšetření případné trestně - právní odpovědnosti obou aktérů neapeluje. Mohlo by to být považováno za nepřípustný nátlak a bylo by to svým způsobem nošení lian do džungle, neboť o nezávislosti policie a státních zástupců pochybnosti mít nelze. A jenom na nich záleží, jak věc posoudí. Do toho se politik nesmí plést.

Navíc jsou k dispozici odposlechy a zpochybňovat je tvrzením, že jde o podvrh zinscenovaný Čtvrtníčkem a Lábusem v žoldu nějaké finanční skupiny by se odvážil jen šílenec.

To paní Peake je na tom mnohém lépe než Bém s Janouškem. Ta si na e-maily, v nichž údajně připomínkovala interní Etický kodex VV, jehož součástí je i návod na získávání provizí z veřejných zakázek, prostě nepamatuje – jak řekla u soudu 8. března.

Souzena nebyla ona, vystupovala jako pouhý svědek, bohužel s krátkou pamětí.

I proto žádné prohlášení ve stylu, že:

mediálním zveřejněním e-mailů a nahrávek ze zákulisí VV ještě z předvolebního období - ale i po něm - a rovněž tak zveřejněním informací od soudu by mělo dojít k pročištění politické scény,

čekat od paní Peake nemůžeme.

Škoda, člověk by ji pak bral poněkud vážněji, protože o zlatá slova na adresu machinací jiných skutečně jde.

 

Jan Dvořák

Autor: Jan Dvořák | pondělí 26.3.2012 15:33 | karma článku: 33,59 | přečteno: 4648x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0