Otázky V. M. tentokrát šly hodně nahoru

Dětem ani neskončily prázdniny, a v českých kanálech, proslulých nedělními diskusemi, si už moderátoři vzali slovo.

Zatímco PRIMA nepřišla v Partii s žádnou obsahovou, natož pak formální inovací – obyčejný premiér seděl opět v obyčejném studiu a hovořil jako obyčejně -, Otázky Václava Moravce se nespokojily s dosavadním obrazem a zamířily výš.

Znovu se prokázalo, že když pořad někomu patří, jako v případě Otázek, kdy jej vlastní Václav Moravec, je inovace samozřejmou cestou k uhájení pozice jedničky na diskusním televizním trhu.

Pořad se přestěhoval na žižkovskou věž, a už ohlášení samotného záměru tak učinit, se u nepřátel televize veřejné služby setkalo s pohrdlivou kritikou.

Po veleúspěšné premiéře však všem zajisté sklaplo. 

Místo složitého navozování iluze Prahy za prosklenou stěnou diskusní místnosti tzv. klíčováním ve studiu, stačilo málo. Zajet z Kavčích hor s přenosovými vozy a náklaďáky s dekoracemi a světly k žižkovské věži a pak všechno potřebné přestěhovat nahoru do místnosti, kde se debata povede.

 

 

Když se podíváme, jak vypadalo dříve studio, kdy se do zeleného pozadí zmáčknutím tlačítka „dostala“ Praha,

 

 

 

a porovnáme to s reálným pohledem do prostředí věže, kde za sklem skutečná Praha je..

 

 

 

 

 

pak těžko najdeme rozdíl mezi Moravcem před prázdninami ze studia

 

 

 

 

a nyní z věže.

 

 

 

Navíc věž má tu výhodu, že Praha kolem ní je nasvícena nefalšovaným sluncem, takže divák o tzv. vyšisované pozadí či protisvětlo z venku dovnitř nepřijde, o kteréžto efekty byl dosud zkrácen, i když poplatek platí poctivě. Což teprve až bude bouřka nebo chumelenice..

Divák  také už není rozptylován někdejším uspěchaným střídáním záběrů z několika studiových kamer - teď si v klidu počká, až jedna ze tří záběr na hosta udělá, nebo také ne.  A divák je rovněž obohacen o nové pohledy z kamerového jeřábu, který při horizontálním pohybu dosáhne dojmu, že debata se odehrává na pouťovém kolotoči, protože reálná Praha se za diskutujícími jakoby hýbe - známe to ze záběrů herců na "řetízkáči."

Premiéra na věži se vydařila, inovace zaujala, a znovu se potvrdilo, že čeho  se dá ve studiu dosáhnout zbytečně jednoduše, toho lze docílit i v reálu - jednoduše složitě.

Snad jenom jedna chybička se vloudila, která se však na vysílání neprojevila. Kolem desáté dopoledne došlo před zkouškou k výpadku výtahového systému, a moderátor kvůli schodišťové fobii nemohl přes 500 schodů vystoupat.

Řešení se však našlo.

 

 

 

 

 

 

 

Zkouška proběhla úspěšně a hosté pak byli na místo dopraveni vrtulníkem  A. Babiše, který jej dal k dispozici kvůli účinkování europoslance za ANO Teličky.

Po výměně pojistek už výtahy fungují.

Bude-li hostem ministr obrany, vnitra, či policejní prezident, s jistícím vrtulníkem by rovněž neměl být problém, od toho konec konců máme IZS. Jiní by však už šlapat museli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | neděle 30.8.2015 17:07 | karma článku: 20,36 | přečteno: 1093x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0