Nová televizní pohádka vás opět zklamala? Nevadí, „ušijte“ si na míru vlastní

S každou novou televizní pohádkou natočenou pro vánoční dny je to za posledních třicet let stejné, jako když chceme slyšet názor právníků na nový případ.

Co jurista, to názor jiný, i diametrálně odlišný. Jeden by obžalovaného ihned osvobodil, druhý by ho poslal na nucené práce do pivovaru a třetí by mu nařídil dva roky home office.

Profesionální kritici televize mají na letošní štědrovečerní česko-slovensko-německou pohádku rovněž odlišné názory. Zatímco obávaná hodnotitelka MF DNES je vcelku spokojena, jak se můžeme dočíst, tak kolega z téhož vydavatelství, avšak z LD, je velmi sarkastický.

A pokud si přečteme diskuse diváků, pak je to široká škála od naprostého zatracení přes příjemné překvapení až k poděkování za opravdu povedený kousek. NICMENĚ: buď jen meziřádky nebo naplno je přítomné srovnání s letitou klasikou, která se rovněž v tomto čase objevuje na obrazovce. Novinka vůči těmto kouskům pro pamětníky šanci nemá. A kupodivu, ať je těm pamětníkům pětasedmdesát, nebo jenom dvacet.

V jednom diskusním příspěvku se zastánce režiséra včerejšího filmu rozčílil natolik, že tomu, kdo měl opačný pohled, doporučil, aby - když je tak chytrý - si natočil pohádku sám.

Je málo pravděpodobné, že rada dopadne na úrodnou půdu, ale za pokus by to stálo. Vždyť přece každý dobře ví, co by v pohádce být mělo a nemělo, jaké ingredience do ní „vrazit“ - co se od dob krále Miroslava osvědčilo, a co ne.

Pejsek s kočičkou si pro příště uvaří pohádku sami, surovin mají dost. Zkuste to taky, místo rozčilování, protože za rok vám pohádka stejně vyhovovat nebude. (A ptali jste se dětí?) 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pátek 25.12.2020 11:16 | karma článku: 18,47 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0