Nolanův Dunkerk je rasově a genderově nevyvážený, za to si zaslouží ubrat 80% ze sta!

Film Dunkerk prý patří k absolutní špičce toho, co bylo kdy o druhé světové válce natočeno, a jistě má film velkou šanci získat ta nejprestižnější ocenění – ale Oscar ho může minout.

Americký tisk totiž poukázal na to, že přístup tvůrců k napsání a obsazení rolí nebyl v souladu s dnešní poznanou korektností. Chybí v něm euroafričané a také ženy v uniformách s přiměřenými velitelskými hodnostmi. Taková nevyváženost se může už při pouhých nominacích krutě vymstít.

Je to proto, že v tomto koprodukčním filmu USA/VB/Francie/Nizozemí byla americká část produkce málo důrazná a nevynutila si na režisérovi Nolanovi standardní americký přístup při castingu.

Obezřetnější producenti se takové zásadní chyby nedopustí, pakliže usilují o to, být ověnčeni oscarem - režisérské výstřelky při obsazování paralyzují už v samém počátku.

 

 

 

 

-Šéfe, myslím, že máme z čeho vybírat. První kandidát. Co říkáte?

-Ne, nehodí se!

 

-Druhý..

-Ne!

 

-A co..

-Taky ne!

 

-Pak ještě..

-Ne! Ne! Ne! Ale hned se mi tu nesesypte. A buďte bez obav. Já už jsem vám totiž  hlavního představitele na Luise Armstronga vybral!

-Ale, šéfe. Vždyť Satchmo byl černej, tedy byl to Afroameričan, a tady Dicaprio je běl.. tedy Afroameričan není. Jak by to vypadalo?

-Jak? Jak? Normálně, korektně a vyváženě. Mám já zapotřebí, aby psali, že je tam málo bělopletivých a kvůli tomu by pak film neměl na Oscara šanci? Tak to uděláme tahle. A bez líčení na černo. No jen se na tu fotku podívejte a představte si, že místo toho panáka drží v ruce trubku.. Jo, ale budete ho muset cpát ledem, aby měl ten správný chraplák.  

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 20.7.2017 10:18 | karma článku: 33,85 | přečteno: 2483x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0