Není nad německý berňák, ani myš mu neproklouzne, natož imigrant

Čtvrteční Události překvapivě přinesly nepropagandistickou  reportáž, jak se v Německu daří, respektive příliš nedaří zvládat registraci imigrantů a udělovat oficiální status uprchlíka.

Spolkový úřad pro imigraci nezvládá nejen proto,  že byl postaven na „normální“ situaci,  a musí teď nabírat stále nové a málo zkušené lidi, ale i kvůli tomu, že samotná registrace imigrantů ještě před požádáním o azyl vázne. Z osmi set tisíc letošních běženců dosud požádala o azyl jenom polovina, dalších 300 tisíc žádostí z minulých let ještě na vyřízení čeká.

Situaci komplikují i sami běženci, když po zaregistrování v místě nezůstanou, jak by měli, a registrují se znovu a jinde. Úřady se o tom ani nedozví, protože počítačové sítě nejsou propojeny, takže vzniká slušný zmatek.

Už jenom tahle skutečnost i to, že status uprchlíka bývá prý udělován na základě falešných dokumentů rozhodně nevypadá jako realistický základ pro buldočí opakování Angely Merkelové, že žádný strop (stop) v přijímání uprchlíků do Německa nepřipadá v úvahu, a že vše se zvládne.

Divákovi se nabízela otázka, kam že se podělala příslovečná německá důslednost a smysl pro organizaci? Proč kancléřka nevyhlásila nějaký výjimečný administrativní stav a ze záloh nemobilizovala úředníky a jiné zase nepřesouvala na ohrožená místa, prostě jako v hodně mimořádné situaci. Nechci říct, že jako za války, protože válečná fronta je přece jinde, tam, kde se nikomu válčit nechce, avšak tady v evropském zázemí by mělo existovat skutečně spolehlivé síto, aby nebezpečí zůstalo za hranicemi Schengenu.

Poměrně chmurnému obrázku až závěr reportáže dodal trochu jasu. I když se v registrací uprchlíků leccos  nedaří - což je slabé slovo - , tak úřadem, který se s nimi brilantně vyrovnal a ukázal se být za všech okolností oporou státu, je berňák.

Dva Syřani, kteří od října mají sice jen doklad o ubytování na výstavišti a na registraci stále ještě čekají, už  však dostali řádné daňové IČO od berňáku, a to s přesnou adresou: Stan č. 1.

Kdepak, německým daňařům neproklouzne ani myš. To by byli strážci Unie!

Autor: Jan Dvořák | pátek 27.11.2015 9:58 | karma článku: 30,21 | přečteno: 1517x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0