Němci jsou na tom podstatně hůř než my, počet poslanců nám mohou závidět

Německé volby nepřinesly jen vyhrocené diskuse na sociálních sítích o staronové kancléřce, lidé se hlouběji zajímají rovněž o německý politický systém, například o početně variabilní Bundestag, který má dolní hranici 598 poslanců.

 

-Tady čtu, pane docent, že v Bundestagu mají zhruba 600 poslanců, a někdy i víc. Není to nějak moc, copak se tolik lidí může na něčem shodnout, nebo naopak neshodnout? Já bych je zredukoval na polovinu, to by přece muselo stačit!

-Na polovinu? No to byste dal německé demokracii pěkně na frak.

Už teď poslanci kontakt s voliči těžko stíhají. Jen si to spočítejte, jak moc jsou vytížení. Když jich je 600 a Němců celkem 82 miliónů, tak jeden poslanec by měl teoreticky zastupovat 136 600 občanů. A to je dost, nemyslíte?

-To tedy je, to jsem si ani neuvědomil.

- U nás jsme na tom my občané s poslaneckou péčí líp. Jestliže nás zastupuje 200 poslanců, tak jeden připadá na padesát tisíc lidí, a to je skoro o dvě třetiny míň než v Německu. Vidíte, jak vyspělá je naše demokracie, že si můžeme dovolit  „tolik“ poslanců. Kdybychom na tom byli tak bídně jako Němci, zastupovalo by nás jenom 73 poslanců, a to je dost málo, co říkáte?

-No to je, to by do politiky nikdo nešel při tak malý šanci se ve sněmovně uchytit.

-Ale na druhou stranu, kdyby se Němci řídili naší početní praxí, tak by v Bundestagu museli mít osmnáct set poslanců, a to už by opravdu bylo moc..

-Moc jo, to máte pravdu, ale pro angažované občany by to byla třikrát větší šance k oddané službě lidu.

Autor: Jan Dvořák | úterý 26.9.2017 10:12 | karma článku: 20,15 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0