Někde otevřeno je, jinde není – tak trochu parodie karantény

Není třeba být zrovna velkovýrobcem polohovacích postelí, plicních ventilátorů, roušek, anebo majitelem výstavních hal a za slušný peníz je pronajmout státu pro zřízení špitálu, abyste v dnešní době měli výsadní postavení.

Je to prostě tak, jak tomu v každé krizi, a ve válečné zejména, vždy bylo, a bude.  Zatímco většina na těžkou dobu doplatila, respektive zchudla, někteří naopak zbohatli. Je to tím, že jeden má smůlu, že podniká v momentálně nesprávném oboru, kdežto druhý se bezděky trefil do situace žádaného sortimentu.

Projevuje se to i v nynější parodii na lockdown. Obchody se sice zavřely, avšak těch otevřených s různým zbožím je poněkud dost na to, aby se mělo dosáhnout radikálního omezení kontaktů.

Osmadvaceti „druhům“ prodejen podle sortimentu  se zákaz totiž vyhnul. Některým ovšem poněkud nepochopitelně ve srovnání s těmi, které musí mít zavřeno a přitom epidemiologické riziko je tam stejné, ne-li menší.

Tady těžko platí Zemanova „zlatá slova“, že pandemie pročistí trh, že silnější firmy přežijí. Leda, že by všechny měly stejnou startovací dráhu. A tu nemají. Některé v podnikání  v době covidu pokračovat nemohou, a jiné ano, což o schopnostech majitelů, jak se s krizí vyrovnat, nevypovídá vůbec nic.

-Pane kolego, tamto květinářství je výjimečné, kdežto prodejna oděvů hned vedle, nikoli.

Květinářství má totiž výjimku a může prodávat dál, kdežto oděvy jsou bez výjimky, a tak museli zavřít krám. To víte, při těch dnešních směšných cenách by se lidi o zboží  v butiku poprali, a jak  by pak mohli dodržet bezpečnou vzdálenost? 

  

 

    

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 22.10.2020 9:05 | karma článku: 20,03 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0