Nebýt chybičky z Doněcku, mohla být přehlídka v ještě větším lesku

Nedělní vojenská přehlídka v Kyjevě před Porošenkem měla dílem náhod podobné rámcování jako přehlídka Rudé armády před Stalinem 7. listopadu 1941.

Sověti si tenkrát ve vypjaté atmosféře napadení Německém připomínali 24. výročí říjnové revoluce. Ukrajina dnes slavila třiadvacet let od vyhlášení samostatnosti.

A stejně jako z Rudého náměstí před třiasedmdesáti lety, tak i dnes od Majdanu šla vojska rovnou do boje.

Byla to velkolepá přehlídka, jak řekl prezident Porošenko, a budou ještě velkolepější, až Ukrajina investuje do armády šedesát miliard v přepočtu na naše koruny.

Sehnat zbraně může být hračka, už teď se zbrojaři západu i východu třesou na možné kontrakty a nabízejí spolufinancování.

Teď už jenom drobnost. Má-li armáda čím dál tím přesnější mušku, měl by ji také někdo poučit, že nemocnice jsou jako objekty ničení, i vedlejších efektů útoku,  naprosté tabu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazí to dojem z jinak úspěšné humanitární osvobozovací operace. A byla to zbytečná vada na kráse vojenské přehlídky, zrovna dnes se trefit do doněcké nemocnice… Lepší sousto si Porošenkofobové nemohli přát. Přitom šlo o výjimku, která pravidlo nepotvrzuje. Tahle válka je totiž bez pravidel.  

Autor: Jan Dvořák | neděle 24.8.2014 13:54 | karma článku: 34,76 | přečteno: 2574x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0