Na zpěv zapomeňte! Ženy, muže a víno však nouzový stav nezakázal

Už jenom několik desítek hodin zbývá do půlnoci na pondělí, kdy nouzový stav zcela zásadním způsobem poznamená naše životy. Závan svobody z léta odnese krutá Prymulova realita a vrátíme se do nevolnického jara.

Bude to velmi těžké období a každý si jistě přeje, aby bylo jenom dočasné, jak vláda slibuje, a dokonce přitom říká, že čím dříve se omezování podrobíme, tím dřív se epidemiologická situace zlepší a poměry se budou moct znormalizovat k pouhému nošení roušek.

Někteří opoziční politici ve sněmovně vládu dokonce kritizovali za to, že nouzový stav bude až od pondělí – je-li tak nutný – a nikoli z důvodu nebezpečí z prodlení okamžitě. Takový radikální postoj - začít bezodkladně - zaujal předseda stanařů Farský, ačkoli jeho partaj před pár týdny kritizovala bleskově zavedená opatření na Ostravsku, byla z hodiny na hodinu.

Vláda však takové hlasy nevyslyšela a nedělní půlnoční termín platí. Je to dostatečně dlouhá doba, aby se lidé na změnu připravili. Takže mají teď ještě možnost třeba bleskově svolat na sobotu třídní sraz, schůzi zahrádkářů, nacvičit si v hospodě nové rozsazení, protože u velkého stolu bude moct sedět nikoli devět štamgastů, ale šest – mají čas se ještě o místa pohádat. A také si bude moct skupina kamarádů zahrát fotbal v plném počtu (dají-li ho vůbec dohromady), protože v pondělí by jich smělo být už jenom dvacet.

Z plných plic si naposled zazpívají u ohně chataři a bez cenzury bude odvysílána televizní imitátorská pěvecká šou - příště už bude muset produkce na Hygienické stanici hodnověrně  prokazovat, že pořad, který se má vysílat, je předtočený z doby před zákazem.

Prostě nás čekají krušné časy, ale jak se podle (předvolebních?) slibů zdá,  dopadem na pandemii se neminou. Z rekordů při snižování počtu nemocných zřejmě teď nevyjdeme.

      

-Bédo, myslíš, že si budu moct od pondělka zapívat aspoň ve vaně?

-Když to nebude moc nahlas, aby tě sousedi neslyšeli a neudali, tak jo.

Nějak těch čtrnáct dní v  ilegalitě vydržíš. Za totality byly horší časy, a taky si lidi našli cestičku, jak přežít.

Hele ( Z D E )

 

 

 

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 1.10.2020 9:03 | karma článku: 13,63 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0